• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.54)
varolmanın dayanılmaz hafifliği - milan kundera
"ne yapacağını bilemeden bir avlunun karşı tarafındaki duvara dalıp gitmek; bir aşk anında karnındaki inatçı gurultuya kulak vermek; ihanet etmek; ihanetin göz kamaştırıcı yolunu terk ederek gücü kendinde bulamamak; büyük yürüyüş´te kalabalıklarla birlikte yumruğunu havaya kaldırmak; gizlenmiş mikrofonlar önünde espri gösterisi yapmak- bu durumların hepsini tanıdım, hepsini yaşadım... romanlarımdaki kişiler kendime ilişkin gerçekleşmemiş olabilirliklerdir... her biri benim ancak kenarında dolaştığım bir sınırı aşmıştır... çünkü romanın sorguladığı sır o sınırın ötesinde başlar. roman yazarın itirafları değildir; bir tuzak haline gelmiş dünyamızda yaşanan insan hayatının araştırılmasıdır."
  1. milan kundera'nın şiirsel bir dille yazdığı harika roman.

    yazar, arka planında prag baharı ve sovyet işgalinin yaşandığı bir dönemde, insan ilişkilerini -kendi felsefi düşüncelerini de katarak- mükemmel bir dille anlatıyor. bu insan ilişkileri; aşk ve sadakatsizlik, özgürlük ve bağımsızlık, baskınlık ve tabiiyet, hafiflik ve ağırlık etkisiyle şekilleniyor. ilişkiler örgüsü çok çeşitli, dolayısıyla arzular ve hayaller de farklılık gösteriyor. romanın merkezî düşünceleri friedrich nietzsche'nin "ebedî dönüş" tezi etrafında dönüyor.

    var olmanın katlanılmaz hafifliği okuru da sarıyor ve romanın son cümleleriyle birlikte insanın içine hüzünlü bir ağırlık çöküyor.

mesaj gönder