1. opera

    Kadiköy süreyya operası' nda sevgili arkadaşım benmorseverim ile beraber izledik. hayatımda ilk defa opera izledim keşke daha önceden izleseymişim benim için mükemmel bir deneyim oldu.

    eser, victor hugo tarafından yazılmış "hernan"i tiyatro oyunu, giuseppe verdi tarafından bestelenmiş.
    öncelikle orkestra muhteşemdi oturduğumuz yer itibari ile orkestrayı izlemek mümkün olmadı.
    oyun hakkında bültenden alıntı " ''Aşk ve Haysiyet...''

    Bütün toprakları elinden alınmış bir soylu olan Ernani, haydutların içine düşmüş ve onlardan biri olmuştur. Güzeller güzeli Elvira'yı sevmektedir. Elvira, yaşlı Silva'nın nişanlısıdır ve yakında onunla evleneceği için çok üzülmektedir; çünkü o da Ernani'yi sevmektedir. Kral Carlos da Elvira'ya aşıktır. Elvira onun aşkını reddedince, zor kullanmaya çalışır ancak tam o sırada Ernani gelip Carlos'u durdurur. Daha sonra seyyah kılığında Silva'nın sarayına girmeyi başarır ve Silva'dan kalacak bir yer ister. Bu sırada Silva'nın, Elvira ile evlenmek üzere olduğunu öğrenir. Elvira, Ernani'nin öldüğünü sanmaktadır. Ernani, Elvira'ya gerçek kimliğini açıklar. Tam o sırada Silva, çifti birlikte yakalar ve neler döndüğünü anlar. Buna rağmen Ernani'ye, kendisini krala karşı koruyacağına dair söz verir. Ancak bu söz Ernani'yi, Silva'ya karşı daimi olarak borçlu bırakacaktı"

    ernani karakteri sürekli yenilen, elinden varı yoğu alınan ancak gururundan ve kişiliğinden asla taviz vermeyen oyunun başında ve bitiminde kaybeden karakter. oyunun bir yerinde verdiği tek taviz oyunun ve ernani' nin sonunu getiriyor.

    oyun yaklaşık olarak üç saat sürüyor ve sahne üstünde türkçe çeviri gösteren ekran mevcut. benim için ilk deneyimdi tenor, soprano, bariton, dansçılar hakkında değerlendirme yapmıyorum çok güzel performans sergilediler.

    süreyya operası duvarlardaki, tavandaki süslemeler ve heykellerle göz alıcı bir ortam ancak küçük bir yer süreyya. istanbul için yetersiz kapasiteye sahip.

mesaj gönder