• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.93)
Yazar oğuz atay
tutunamayanlar - oğuz atay
'tutunamayanlar', türk edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. berna moran, oğuz atay'ın bu ilk romanını "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" olarak niteler. moran'a göre "oğuz atay'ın mizah gücü ve duyarlılığı ve kullandığı teknik incelikler, tutunamayanlar'ı büyük bir yeteneğin ürünü yapmış, eserdeki bu yetkinlik türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır." küçük burjuva dünyasını ve değerlerini zekice alaya alan atay, "saldırısı tutunanların anlamayacağı, rededeceği türden bir romanla yapar." (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. "türk tarihi, bilimsel olmayan bir tasnife göre, ikiye ayrılır: yakın tarihimiz, uzak tarihimiz. aslında, bu iki tarihimiz de bize uzak kalmaktadır. bizim öz yapımız, bu iki dönemin de dışında kalan ve “en uzak tarihimiz” diyebileceğimiz bir çağda tayin edilmiştir. "

    "yağmur şiddetlendi. kaçışılıyor. kapıların içlerinde birikildi. bir kadın, dağınık kâğıtlar arasında birşeyler yazıyor. biraz daha genç olsaydı. tanışsaydık. ne yazıyorsunuz? olmazmış. kibar çevrelerde sorulmazmış. batıdan gelen güzel bir alışkanlık. ne yapıyorsunuz, ne kadar kazanıyorsunuz, denilmezmiş. adamlar uzun uzun düşünmüşler. doğulunun içtenliğini de incelemişler. bilimsel olarak. sonunda sorulmamasında karar kılmışlar. birbirine yalnız, daha iyi olun inşallah filan diyebiliyorsun. konuşmak için psikiyatristlere gidiyorlarmış. pahalı bir çözüm. işçiler de sağlık sigortasından yararlanıyor. kartını uzatıyor, çok canım sıkılıyor; beni biraz dinler misiniz? dışarda, bekleme odasında, itiraf etmek için bekleyen bekleyene. mahkeme kapısı gibi. hapishanelerden bile gelen varmış. elleri kelepçeli, iki jandarma arasında bekliyor. içeri girince kelepçeler çözülüyor. dün akşam gene uyku tutmadı doktor bey. hücremde dolaştım durdum. divana uzanın ve çocukluğunuzu anlatmaya devam edin. nerede kalmıştık? bizde bu işler ne kadar ucuz. bilimsel olmadığı için bir sonuca ulaşamıyoruz. meyhaneler işportacı psikiyatristlerle dolu. belediye zabıtası bunlara engel olmalı. ruhsatları yok. batılılar size uygunsuz bir organlarıyla gülerlerdi. kadın, düşünmek için arasıra yazıdan başını kaldırıyor. kadına laf atarmışım. beni de yazın dermişim. sıkı mı? garson soldan yanaştı. bilimsel bir yaklaşma. canım bunları inkâr edebilir misin? sağdan yanaşsa daha zor olur. inkâr ediyorum. nasıl engel olabilirsiniz? biliyorsunuz selim bilimsel olmak isterken sizlere ömür."

    oğuz atay'ın mizahtaki kudreti...

mesaj gönder