• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
boyalı kuş - jerzy kosinski
jerzy kosinski'nin 1965 yılında yazdığı tartışmalı romanıdır. ii. dünya savaşı sırasında doğu avrupa(muhtemelen polonya)'da dolaşan bir çocuğun hikâyesini anlatmaktadır. roman, şiddet unsurları barındırmak ile beraber, otobiyografik özellikler taşımaktadır.

j. kosinski'nin küçük çocuğu tanıtmasıyla başlar. 20 bölümden oluşan kitapta, ilerleyen alman işgalinden kurtulabilmesi için aile, 6 yaşındaki küçük çocuğu doğudaki bir köye yollarlar. çocuk, yollandığı yaşlı teyzenin ölmesinin sonunda kendi başının çaresine bakmak zorunda kalacak, reddedilecek ve dışlanacaktır. kitap, büyük bir oranda küçük çocuğun gözünden etrafındaki yeni hayatı işlemektedir.
  1. seneler evvel okumuş olmama rağmen içindeki şiddet sahnelerini unutamadığım edebiyat şaheseri. ludmilla nın başına gelenler yeter de artar bile. yazarı jerzy kosinski, ünlü yönetmen roman polanski nin de kankasıdır. ayrıca yazarın başka bir kısa romanı olan 'bir yerde' kitabını da tavsiye ederim. 'bir yerde' daha sonra 'being there' adıyla filme çekilmiştir ve başrolde peter sellers vardır.

mesaj gönder