1. öncelikle bu taksicilerin büyük kısmında zerre aklın olmadığını söylemek lazım.
    sayelerinde hiç bilmeyen adamlar bile uber'in adını duydu!
    reklamın en iyisini düşman yaparmış zaten...

    gelelim meselenin özüne.

    taksicileri anlıyorum, hakim oldukları bir pazara zart diye bir firma girdi ortalığı ezdi geçti. feveran etmekte haklılar. çünkü şartlar eşit değil. en basitinden vergilendirmeyi ele alalım:

    her ne kadar ticari taksilerin vergilendirilmesinin basit usulden olmasını anayasa'ya aykırı bulsam da şu anki düzende ticari taksilerin vergilendirilmesine yönelik bir düzenleme vardır. ancak uber'de böyle bir şey yok!

    uber, çalıştırdığı arabalardan komisyon alıyor ancak türkiye'de herhangi bir şubesi olmadığı için türkiye'de kurumlar vergisi mükelellefi değil.

    uber olmasın demiyorum. bu ülke insanı her kesimiyle pragmatist olduğu için herhangi bir sektörde tekel olduğu anda küstahlaşmaya başlıyor. (bkz. passolig) o yüzden muhakkak rekabet ortamı olmalı. herkes hünerlerini ortaya koymalı, kimi otomobiliyle, kimi konforuyla, kimi giyim kuşamıyla, kimi de nezaketiyle fark yaratıp öne geçmeli. rekabet ortamı kimseye zarar vermez. ama tekelleşme bu ülkede faşizm doğurur ki uber'e rağbetin sebebi de biraz bu. barzo taksicilerden, içi b*k götüren, sigara kokan otomobillere binmek istemen, "kısa mesafeye gitmem" diyenlerle uğraşmak istemeyenler için çok güzel bir alternatif oldu. burada taksicilerin kafası bassa taksimetre birim fiyatını düşürürler, daha nazikleşirler, arabalar daha bakımlı olur vs. vs. ama bizim hıyar taksiciler tipik kabileci araplar gibi yağma kültürünün bir farklı versiyonunu sergilediler. burası bizimdir, aksi halde döveriz, dalarıza getirdiler ki yaptılar da.

    ama iyi oldu, öyle ya da böyle herkes haddini bilmeyi öğrenecek. her zaman her yerde alternatifler çıkacaktır, rekabet oldukça bizim hizmet sektörümüz adam olur, aksi takdirde "zaten ben varım başka kime binecekler" mantığıyla hareket eden taksici esnafından başka türlü davranış beklenemez.

    fakat tüm bunlara rağmen burada devletin de adam gibi vakarlı davranması lazım. rekabet olacak eyvallah ama bu, ipini koparan yabancıların ülkemizde at koşturabilmeleri anlamına da gelmez. devlet ya uber'i def edecek ya da gel kardeşim türkiye'de ofisini aç, kurumlar vergisi mükellefi ol, vergini ver, dilediğin hizmeti sun diyecek. aksi halde hem ülkenin yolunu, imkanlarını kullan hem de ülkeye 5 kuruş verme, öyle bir dünya yok!

    yani uber aslında taksici esnafını yola getirme ve tekel olmalarını engelleme anlamında çok güzel bir uygulama ancak devletin de rekabette fırsat eşitliğini sağlaması, kendisini kaz gibi yoldurmaması gerekiyor.

mesaj gönder