• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
sarmaşık - tolga karaçelik
angola’ya yük taşımakta olan sarmaşık gemisinin armatörü iflas eder ve gemi mısır’da alıkoyulur. kaptan ile birlikte gemide kalmak zorunda bırakılan beş kişilik mürettebatı zorlu bir 120 gün beklemektedir. bu uzun bekleyiş gergin bir hiyerarşik güç mücadelesine dönüşecektir. gişe memuru filmiyle tanıdığımız tolga karaçelik’in bu ikinci uzun metrajı prömiyerini sundance film festivali’nin yarışma bölümünde yaptı ve bu yılki altın koza film festivali’nde “en iyi yönetmen” ödülüne layık görüldü.
  1. geminin haciz edilmesi konusu denizcilik sektörünün kanayan yarası. işlerin hukuki boyutları o kadar yavaş ilerler ki çözümü yıllar sürebilir.

    2003 yılında bayrağı panama, şirketi liberya'da, işletmecisi singapur'da, armatör türk , fas / casablanca'da haciz sebebiyle 43 gün bağlanmış geminin 2. zabiti olarak yaşadığımız süreci hatırlattı bana. her ne kadar liman açığında değil de rıhtımda bağlı kaldığımız için bu kadar derin psikolojik yaralar almamıştık. maaşımız da 1 ay gecikmeli olsa bile yatıyordu.
    buna rağmen gemi içerisinde personelin birbirine sarması an meselesiydi.

    (ufak bir spoiler olacak;
    kaptanın tüm personeli güverteye dizip bağırıp çağırması sahnesinde elindeki dökme demirden ambar kapak pimini kimse öyle sakince almaz. aylardır maaş alamayan, kuru bakliyat yemekten iskorbüt olma eşiğine gelmiş o psikolojideki personel alır o demiri kaptanın (afedersiniz) g.tüne sokar.)

mesaj gönder