1. anüsün doğuştan kapalı olması.

    anne karninda tespit edilmesi imkansiza yakin olan anomali. 2000 bebekten 1' inde ortaya cikiyormus. zannettiginiz kadar az degil yani. dereceleri ve turleri vardir. bazi bebekkerde sadece anus kismen kapali iken yuksek atrezisi olan bebeklerde ise barsaklar olmasi gereken yerden cok daha yukarida olur. ayrica fistullu ve fistulsuz turleri var. cok ilginctir ki fistullu olup olmadigini operasyon esnasinda anliyorlar. fistullu atresizde genislemis kalin bagirsak idrar kesesine yapisik olur. bu da bagirsaktan diskinin idrar kesesine sizmasina ve dolayisiyla bebekte idrar yollari enfeksiyonuna neden oluyor. tabii atrezili bebekler anus olmadan nasil yasiyor derseniz: esas ameliyati olan anus olusturma ameliyati yapilana kadar daha ufak bir operasyonla bagirsagin ucu kasik bolgesinin biraz uzerinde disari verilerek takilan bir torbaya diski yaparak yasar cocuk... anus olusturma operasyonundan sonra da her zaman mutlu devam etmeyebiliyor hikaye bu cocuklar icin. hastaligin seyrine ve tipine gore, olustuurlan anus cevresinde sinirlerin aktif olup olmasina gore hayati boyunca kakasini popo kaslarini tutarak-kasarak ( hepimizin yaptigi gibi) yapip yapamayacagi degisiyor. bir cok cocuk en acik tabiri ile kakasini tutamaz durumda oluyor ve hayatlari boyunca lagman denilen yontemle bagirsaklarini bosaltmak zorunda kalarak yasiyor. ve tahmin edeceginiz uzere sadece fiziksel degil sosyal hayatlari ve dolayisiyla da psikolojileri uzerinde de maalesef cok ciddi etkisi olan bir durum.
    bu anus ameliyati sonrasi, bu durumda olan cocuklar icin cocuk cerrahi bolumleri aileye kotu haveri verip onlari lagman ile tanistiriyorlar. bundan sonra cocuk ve aile yalniz..

    ancak bir hemsire var ki tamamne kendi istegi ile amerika'dan gelip bu tarz cocuklarin hayat kalitelerini artirmak amacli bagirsak ve lagman egitimi veren bir uzmandan egitim almis ve gorev yaptigi konya meram egitim arastirma hastanesi' nde bo cocuklarin ailelerine egitim veriyor . cocuklarla tek tek ilgilenip hatta onlara icinde bulunduklari durumu masallarla anlatiyor. inanilmaz basari hikayeleri var . bu egitimlere devam ettikten sonra artik lagmana dahi ihtiyac duymadan hayatina devam edebilen cocuklar..
    bu hemsireyi dun aksam ablamdan ogrendim. yenegim bir anal atrezili cocuk ve ablam bu guzel yurekli hemsireden egitim alarak hayat kalitesinin artirmaya calisiyor cocugunun. hemsire şaduman dinçer bu tarz sorunlari olan cocuklara destek oluyor ve cevrenizde varsa bildiginiz bu sorunu yasayanlar, boyle bir bilginin nasil bir umut olacagini tahmin dahi edemezsiniz.

mesaj gönder