1. olan gelişmeler üzerine yeni bir yorum girme gereği duydum.

    hastalığın tanısı bende 5 mayıs 2017'de konmuştu. yani üzerinden bir sene geçti. dün doktorum ilaçlarımı düzenlerken artık kortizon kullanmama gerek olmadığını söyledi. nasıl sevindim inanmazsınız. ilk hafta bağırsaklarım ememediği için damardan kortizon almaya başlamış, sonrasında günde 12 adet (4-4-4 şeklinde) 5er mglık almaya devam etmiştim. sonrasında kademe kademe azalmıştı günlük dozum. en son gün aşırı bir tane içiyordum (yaklaşık 6 ay kadar sürdü bu doz). şimdi ise tamamen bırakmış durumdayım. üstteki yorumda bahsettiğim salofalk, ursactive ve calcimax hala devam ediyor tabii. imuran hayat boyu süreceği için saymıyorum onu. ama hgb değerim 11.9'a düştüğü için demir hapına tekrar başladım. 2 ay sonra tekrar gittiğimde sonuç ne olacak bakalım.

    bu arada ülseratif kolitin askerliğe etkisini de araştırdım. malum son zamanlarda bedelli muhabbeti pek bir döner oldu. şöyle ki bu hastalığa sahip bireylere "barışta uygun değil, savaşta uygun" şeklinde bir rapor veriliyormuş. ama bunu almak için devlet daireleri ve hastaneler arasında mekik dokumanız gerekiyor elbette. bazen tekrar kolonoskopi yapılması dahi istemiyormuş. eğer yurtdışına çıkıp dövizle askerlik yapma gibi bir şansınız varsa bence yapın. yoksa mecburen uğraşmanız gerekiyor bunlarla. bu söylediklerimi de askerlikten soğutma olarak algılamayın. yemesi içmesine dikkat etmesi gereken, ağır fiziksel zorlamalarda bulunmaması gereken bir bireye yol göstermek gayet doğaldır. ki doktorlar da zaten "barışta uygun değildir" şeklinde rapor vermektedir.

    yiyeceklerle ilgili ekleme:
    dün doktoruma taze sebze meyveler yiyebilir miyim diye sorduğumda çok olmamak kaydıyla yiyebilirsin dedi. sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı yoracağını unutmayın.

    ayrıca yaz geliyor. insanın canı dondurma yemek, denize ya da havuza gitmek istiyor. burada da önemli bir uyarı. dondurma kesinlikle yasak.

    havuz da hijyen açısından tavsiye edilmiyor (dövme de aynı şekilde). çünkü enfeksiyon kapılması bu hastalık için ciddi tehlikeler yaratır. kullanılması gereken bazı ilaçların kullanılmasına engel olduğu gibi bağışıklık sisteminin de hareketlenmesine sebep olur. denize giderseniz de çıktığınız gibi duş almanız ve ıslak mayoyla durmamanız gerekmekte. bunlar da yine üşütüp hasta olmanızı engellemek adına yapılması gerekenler. "bana bir şey olmaz zaten hava sıcak" demeyin. çünkü bu uyarıları bana yapan bizzat bu alanda yetkili bir profesör (prof. dr. enver dolar. kendisini internetten araştırabilirsiniz. ne kadar teşekkür etsem az kendisine). ayrıca kullandığınız ilaçlar direncinizi kırdığı için siz eski siz değilsiniz. kahramanlığa gerek yok.

    edit: imla
    jimi

mesaj gönder