1. islam: hz. adem ile başlayıp, hz. muhammed ile tamamlanan allah katında tek dinin adı. dönem, dönem adı farklı olarak anılması normal. iki peygamber arasında yüzbinlerce peygamber gelmesi, farklı coğrafyalarda farklı inançların teşekkül etmesine sebep olmuş olabilir. zikredilen pek çok dinin bugün mensubu yok veya yok denecek kadar azdır. çelişkiler ise çoktur çünkü indirilen dinle uydurulan din çok farklıdır.
    çelişki: söylenilen sözlerin, yapılan davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradoks.

    islam hukuku yapı itibariyle ingilizlerin ve kraliyete bağlı ülkelerin hukuk sistemi olan "common law" a benzemektedir. bu hukuk sistemi temel itibariyle önceki kararları baz alarak kendisini günceller. kitap, sünnet, icma ümmet, kıyas-ı fukaha hiyerarşisiyle yapılanmış şeriat hukuku ise iyi bir şekilde yapılandırılıp, guncellenmedigi için her seferinde bir kitaba bakalım modunda isletildigi için çok çelişkiler icermis ve toplum nazarında itibarı sıfırlanmıştır. bu sahada hiç bir bilgisi olmayan insanlar bile bu çarpıklıkları ve çelişkileri görebilir, görüyor. ama izah etmeye çalıştığım gibi bu sistemin veya ilahi kanunların değil kendisini guncelleyememis islam hukukçularının ve sözde islam alimlerinin kabahati.

    islam hukukçusu olmadığım için verilen misaller hakkında hüküm vermem yanlış olur. ama biraz daha kapsamlı fikir beyan etmem de bir mahsur olmasa gerek. masumların canına kıymak ve onlara zulmetmek. insani haklarından mahrum bırakmak suçtur. en yüksek seviyede suç olduğu için kararları da yüksek mahkemelerde verilir. erkeğiyle, kadınıyla, çocuğuyla, ihtiyarıyla zulüm gören tüm masumlara selam olsun. bununla birlikte cennet ve cehennem hakikat ama kimin cennete gireceği meçhuldur. bu en yüksek mahkemenin hakimi, adil-i mutlak olan allah'tan başkasının haddi değil. ama cahil olup dindar geçinen pek çok sözde islam alimi bu konuda pervasızca hüküm verirler. malesef toplumda buna inanıyor. inanmadıkları, lanetledikleri fethullah gülen bunlardan biri değildir. o bu coğrafyada yetişen en büyük islam alimlerinden biridir. konuyu tartışmak isteyenler varsa kizillandirabilirler.

    peygamberler seçilmiş insanlardır. bir ağacın tüm kodlarını çekirdeğe yerleştiren allah bu insanları da tüm güzel ahlaklarla donatıp elçi olarak göndermiştir. toplumun her kesiminden çıkmış bu vazifeli insanlara peygamber denir. davud peygamber demirci, isa peygamber marangoz, son nebi hz. muhammed ise çoban olmuş. ama allah katında en sevimli insan olmalarına mani olmamış bu durum.

    ebu cehil'in müslüman olmasına engel olan şey ise onun kibriydi. biliyorum ki sen peygambersin ey muhammed. ama niye sen? demişti. kalplerdeki en büyük mühür de bu olsa gerek.

    (bkz: kibir)

mesaj gönder