• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.58)
hayvanlardan tanrılara sapiens-insan türünün kısa bir tarihi - yuval noah harari
- homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?- para neden herkesin güvendiği tek şey?- kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?- güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?- geleceğin dini bilim mi?- insanların miadı çoktan doldu mu?100 bin yıl önce yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. günümüzdeyse sadece homo sapiens var. diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak harari 70 bin yıl önce gerçekleşen bilişsel devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. insanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. insanlığa ve insana dair her şeye daha önce bakmadığım bir perspektiften bakmamı sağlayan kitaptır. şurada burada bölüm bölüm denk gelmiş olsam da baştan sona okumak yeni kısmet oldu.
    bu başlığa gelip bu entryi okuyorsan, kitabı okusam mı okumasam mı ikilemindeysen kesinlikle oku. ama (varsa) inançların, milliyetçiliğin ya da bir millete dair önyargın/sempatin, eleştirilemez/yorumlanamaz gördüklerin, onları bir kenara koy öyle oku. o zaman gerçekten ufkun açılacak sevgili okur.
    ben okurken bir çok yerde god mode'da konuşur gibi anlatan yazı dilinde, "şurayı şu okusa ne çok kızardı, burayı bununla paylaşmak isterim ama kesin hakaret kabul eder" diye düşünerek kendimi frenlemek zorunda kaldım.
    en çok ilgimi çekenler ise; (evrim yoktur diyenler/yaradılışçılar kızacak) insanın atalarının iki ayak üstünde durmaya başlaması>daralan doğum kanalı>prematüre bebeklerin ve annelerinin hayatta kalması>kendine yetemeyen bebeğe bakım gerekmesi>sosyal örüntülerin oluşması>prematüre doğan insan yavrusunun beyninin diğer hayvan yavrularının aksine öğrenme ve farklı düşünebilme/şekillendirilebilme yeteneği ile "düşünen" ve yaşamını da dünyayı da şekillendirebilen bir canlıya dönüşmesi (ve olaylar gelişir)
    insanın buğdayı evcilleştirerek tarım devrimi ile üstün bir başarı elde etmesi mitinin yalan oluşu, buğdayın insanlığı evcilleştirerek dünyaya yayılıp çoğalması,kendisine baktırması (swh)
    amerikanın keşfi, bu arada yaşanan bir sürü saçmalık yanında altına neden bu kadar çok değer verdiklerini anlayamayan maya uygarlığı temsilcisine colombus'un yalnız altınla iyileştirilebilen bir kalp hastalığına sahip olduklarını söylemesi (ne kadar da doğru ve şiirsel bir tanım olmuş)
    osmanlı ve benzer imparatorlukların asıl yıkılma sebepleri, değişen çağa ayak uyduramama, avrupanın yeni ticaret yolu bulayım derken yeni dünyalar bulması yanında osmanlının da zerre kadar amerikayı/yeni toprakları iplememesi
    ve daha neler neler...
    özetle okuyunuz, okutturunuz, arkadaşlarınıza hediye ediniz.

mesaj gönder