1. takip ettigim kadariyla ulkemde yayinevlerinin, baska ulkelerde gundemin etkiledigi liste.

    x ulkesinde guncel, politik yada sansasyonel kitaplar listelere girer ve bu listeler aylik degisir. nasil degisir? populer kitabin populerligi gider, baska kitaplar gelir, gundem degisir, yazar degisir. 20 kitaplik bir liste ise birkac istisna disinda bu sekilde gelisir olay. misal bir dunya klasigi aylik cok satanlar listesinde pek olmaz. olursa da ya filmi cevrilmistir kitabi okumayanlar gider alir yada yayinevi ozel baski yapmistir bilmem kacinci yilini kutluyolardir kitabin.

    gel gelelim ulkemdeki olaya. bir kitap kurdu oldugum gunden beri (lise yillarima denk gelir) duzenli olarak takip etmisimdir kitap sitelerinin listelerini. ama gel gor ki birkac istisna disinda ulkemde guncel, politik ve sansasyonel kitaplar bu listede cok az yer aliyor. onun yerine eski bir kitabin yeniden basimi, karton kapaklisi, olmadi yeni kapak tasarimlisi, hic olmadi indirimlisi. 3 yildir kurk mantolu madonna listeden inmedi, orwel dayinin kemikleri kalmadi ama hala hayvan ciftligi yeni kapak tasarimiyla listede. seker portakali kapak tasarim degistiriyor hop yine listede. arada birkac populer yazar var onlar kitap yaziyor da allahtan listenin aralara birkac farkli kitap serpistiriliyor yoksa ayni liste 5 yil degismez. dunya stefan zweig'i unuttu biz yeni kesfediyoruz sirf kitaplar ince diye. dikkat ederseniz kitaplar hep ince. kafka'nin donusum kitabi 300 sayfa olsa eline surmeyecek adam 3 yildir indirmedi kitabi listeden. bizim listenin neredeyse tamami eski kitaplarin kapak tasarim degistirip yayinevleri tarafindan suslenip onumuze konulmasi. yayinevlerinin istedigi kitaplari mi okuyoruz yoksa gercekten okunmasi gereken kitaplari mi?

    cok satanlari gundem belirler arkadaslar. gecmis yillarda nutuk cok satan listesine girdi. alip okudu mu bu insanlar. hic sanmiyorum. nutuk cumhuriyetten beri onumuzde zaten. illa bir yayinevi tekrar onumuze atacak biz de herkes aliyor diye alacagiz. ben 1984'u yayinevi yeni kapakli basti diye aliyorsam bosuna aliyorum. bu eserleri tozlu raflardan cikarmadi kimse zaten hem orada, her okul kutuphanesinde var nutuk ama yeni baski yapinca aldi insanimiz.

    yayinevi soyledi diye degil siz istediginiz icin gelissin bu liste. dunyada listeler durmadan degisiyor, yeni turler, yazarlar, konular gelisiyor ulkeme gelmiyor bile sirf yayinevleri nasil olsa eski kitaplari evirip cevirip satiyoruz diyolar. danielle steel gibi bir yazar var dunyada 165 kitap yazmis 141'i roman ama gel gor ulkemde 50 kitabi cevrilmistir sadece. onu da birkac farkli yayinevi kavga edip telifini almak icin birbirini yemistir o yuzden duzenli bir surec izlenememistir kesin.

    kisaca demem o ki; ulkenin en guvendigim kesimi yani okuyan kesimi bile kendi istedigini degil baskalarinin dayattigini okuyor. baskasinin elinde ya da sosyal medya fotografinda gordugu icin okuyor. dis kapagi guzel kutuphanemde guzel gozuksun diye satin aliyor. yazik

    ufak bir anektod: simyaci ben lisedeyken cok satan listesindeydi sene 2000lerin basi. israrla okumuyorum hala listede. kapak degistirip geliyor. listede gordukce irrite oluyorum. yazarin emegi olmasa kufredecem o derece.

mesaj gönder