• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (5.67)
Yazar paulo coelho
şeytan ve genç kadın - paulo coelho
gözlerden uzak, kuytu bir dağ köyü ve bu köyün dış dünyadan soyutlanmış, kendi halinde, çoğunluğu yaşlı, zamanın dışında bir yaşam süren insanları. köydeki tek genç kadın, küçük otelin barında çalışan güzel chantal'dır. gelip geçen avcılarla ya da turistlerle gönül eğlendiren genç kadının tek dileği bu sıkıcı yerden kurtulmaktır. beklenmedik bir anda köye gelen ve gerçek kimliğini gizleyen bir yabancı, köy halkına, hepsinin yaşamını alt üst edecek, onları kışkırtacak, değer yargılarını tersine çevirtecek, hatta kökünden değiştirtecek bir öneride bulunur. yabancı, köy halkına yedi gün süre tanımıştır. bu süre içinde bu insanların her biri yaşam, ölüm, adalet ve dürüstlükle ilgili temel sorunlarla yüzleşecek, bir yol ayrımında durup kendi yaşam çizgilerini değiştirecek bir karar almak zorunda kalacaklardır. yabancıya kucak açan köy halkı, onun tehlikeli oyununa alet olurken, adem'le havva'dan bu yana insanoğlunun ruhunu ele geçirme mücadelesi veren iyi ile kötü'nün ikilemi, bu basit insanların örneğinde evrensel boyutlara açılıyor. iyi ile kötü arasındaki savaşı ve insanın tanrı ile karşılıklı ilişkisini konu alan şeytan ve genç kadın, usta anlatıcı paulo coellho'nun yayınlandığından bu yana toplam bir buçuk milyon okurla buluşan son romanı.
  1. iyi ve kötü kavramlarının, öznenin ruhunu ele geçirmek, ruhunu ele geçirmesi sebebiyle bulunacağı edimlerde başrol oynamak, başat karakter haline gelmek için giriştiği mücadeleye bir göz atış.

    küçük bir yerleşim yeri olması nedeni ile kolektif bilincin toplamın en ücra köşelerine dahi hakim olduğunun ve toplamda simge haline gelen kimselerin sınırsız isteklerini karşı tarafa (kütlenin diğer kısmına) kabul ettirmesini ve toplamın diğer kısmının sorgulamadan, öngörüsüz bir biçimde olanları ve olacakları benimsemesini, sanki bu sözü geçen ekipten başka herkesin uyur takımına bürünmesinin kurguya dönüştürülmesi.

    romanın özünü yansıttığını düşündüğüm birkaç
    alıntı :

    "koşullara bağlı olarak dünyadaki herkes kötülük yapmaya hazırdır."

    "iki tür ahmak vardır : tehdit edildikleri için bir şey yapmayanlar ve tehdit edildikleri için bir şey yapmak zorunda olduklarına inananlar."

    "insan silahtan yararlanabilir ; ilk başlarda hayvanları öldürmekte yararlandı sonra başkalarını egemenliği altına almak için. dünya tarım olmadan, hayvan yetiştirmeden, dinsiz, müziksiz var olabilir, ama silah olmadan asla. "

    " toplumun istediği gibi davranılmasını sağlayan yasalara uyma arzusu değildir, cezaya duyulan korkudur. hepimiz darağacını içimizde taşırız."

    " sonunda iyinin galip gelmesi için bir yerde kötünün ortaya çıkıp üzerine düşen rolü oynaması gerekiyordu. "

mesaj gönder