1. evine ekmek goturemedigi icin intihar edenleri oldugu ulkede yasanmasi gayet normal bir durum ama konunun biraz suslenildigini goruyorum ve boyle bir durumda kisilerin sosyal medyada ifsa edilmesini yanlis buluyorum. olay gercek yada degil suan da intihar eden kisinin, ailesinin boy boy fotograflari kol geziyor, cocugun okulu, ismi, maddi durumlari vs herkes biliyor. bir birey intihar etti ve kalan bireyleri de intihara surukleyecek bir kaos acmis bulunmaktayiz.

    olayin gerceklikligi ile ilgili muallak durumdan dolayi boyle bir tepki veriyorum yoksa bu tarz olaylar hayatimizda karsilastigimiz seyler. yoksulluk, adaletsizlik, esitsizlik yuzunden olenler magdur olanlar ortada.

    konuya benzer bir olayi aktarayim. gectigimiz yillarda ogretmen olan ablamin basina benzer bir olay geldi. bildiginiz gibi okullardan ders kitaplari devlet tarafindan veriliyor ama bircok okul kaynak kitap diyerek cesitli yayinevleri ile anlasip cocuklara ders kitabina ek yardimci kitap aliyorlar. bu sacmaliga cok karsi olsam da durum bu. neyse bu kaynak kitaplari alip parasini toplayan ogretmenler var. genelde sinif ogretmenleri yapiyor bu isleri ve diger brans hocalari kimin parasini verdigini yada vermedigi hakkinda bilgisi olmuyor. ablam da derste bir soruyu bilemeyen bir cocuga ufak bir cikis yapiyor. cocuk evde babasina kaynak kitabin arasini henuz vermedim diye hoca beni azarladi diye anlatiyor. fakat ablamin cocugun para verip vermediginden haberi dahi yok. veli hemen okula geliyor ve ablama cikisip yuzune para firlatacak kivamda olay cikariyor. gecmiste bir cok ogrencisinin kaynak kitap parasini cebinden odeyen ablam durumu anlatinca veli ozur diliyor ama yaptigi hareket ablami ciddi anlamda uzuyor. benzer durumdaki bu veli psikolojik bir cokuntu icerisinde olsa ve intihar etse basinda boy boy fotograflari ve cocugunun kitap parasini veremeyen veli intihar etti haberlerini gormek mumkundu.

    kisaca, evet cok sorunumuz var. sosyoekonomik olarak okullarimizda problemler yasiyoruz. okullar gereksiz bir sekilde velilere maddi konularda cok yukleniyor. bununla basa cikma sekli magduru afise etip itibar kaybettirmekten ziyade sistemdeki bu yozlasmisliga cozum arama uzerine durulmasi. bu olayda da gorduk ki kriz yonetimimiz sifir. cocugun ismi ve fotograflari paylasiliyor arkadaslar. bu cocuk hayatta okuluna gidiyor. boyle bir yikima gerek var mi? birileri duyar kasacak diye insanlarin hayatlari mahvedilmesin. olen olduguyle kaliyor hep kalanlar sikintiya devam ediyor.

    edit: bu yorumum ile bu yozlasmisligi kaniksadigim anlasilmasin lutfen. sosyal adalet konusunda cok hassasim ve toplumun bir ferdi olarak elimden geleni yapiyorum. kriz yonetimi ve medyaya kizmam olayin hassasligini umarsamamalari. bu haberi servis ederken kisilerin isimleri ve fotolari gizlenmeli. bu isim ve fotograflar olayi daha dramatik hale getirmekle kalmiyor aileye daha buyuk yaralar aciyor. birileri o fotolar uzerinden duyar kasacak diye o cocuk zaten yikik olan gelecegini komple kaybedecek. habercilik degil bu yapilan rezalet. asil rezalet insaninizin alim gucunun yerlerde olmasi bunu biliyoruz ama bunu gormezden gelemem.

mesaj gönder