• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
silmarillion - j.r.r. tolkien
tolkien'in en önemli çalışması olarak kabul edilen silmarillion, onun yarattığı dünyanın özüdür. kökleri hobbit'ten önceye uzanır ve yüzüklerin efendisi'nde şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tüm tolkien eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur. yaşamı boyunca üzerinde çalışmayı terk edemediği ve giderek büyüyüp gelişen bu eser ancak ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanabildi. elflerin en beceriklisi olan feanorun yarattığı üç silmaril'in çalınmasıyla birlikte kadim dünyanın en kederli olayları gelişmeye başlar. silmarillion, elflerin tanrılara isyan ederek orta dünya'ya sürülmelerini; orada insanlar ve cücelerle birleşerek tanrıların en kötüsüne, morgoth'a karşı verdiği umutsuz savaşı anlatır.
  1. j.r.r. tolkien'in yarattığı evreni başından sonuna anlatan kitaptır.

    yazarın ömrü tam anlamıyla bitirmeye ve derlenip basmaya yetmediği için oğlu tarafından derlenmiş, dolayısıyla yer yer anlaşılması güç kısımlar da bulunmakta. yine bu sebeple bağıntılı bir nokta da tüm evreni anlatan bu kitabın, lotr üçlemesinden bile kısa oluşudur. işte bu tamamlanmamışlık, bazı yerlerde kendini hissettiriyor.

    diğer taraftan, kitap ağır dram içermekte olup, okuyanın içini karartır. tabii ki, tolkien'in elinden çıktığı için sıkılmazsınız ama "yazık günah, bu kadar da yapılır mı amk" der ve yer yer ağlayabilirsiniz. konsantre dramdır kısaca.

    o kadar kısa bir kitapta tüm evren anlatılmaya çalışılınca yüzlerce karakterden bahsediliyor haliyle ve bir noktadan sonra kimin kim olduğu karışıyor. sırf bu yüzden arka tarafta soy ağaçları bulunmakta. ha, benim kafam ona rağmen karışıyordu, o ayrı.

    yüzüklerin efendisi, hobbit okumuş ve gerçekten sevmiş kişilerin mutlaka okuması gereken bir kitaptır.

mesaj gönder