1. cesitlilik arttikca ulke olmaktan ciktigi dusunulen ama asil zenginligin cesitlilikten geldiginin unutuldugu ulke.

    ulkeler buyuyor, gelisiyor, insanlar ziyaret ediyor, yerlesiyor, karisiyor. ulkeler buyudukce dunya kuculuyor. soz konusu bizim ulkemiz olunca isler degisiyor sanki. gidip baska bir ulkede yasama hayali kuran biri ulkesindeki cesitlilikten rahatsiz oldugunu dile getiriyor sanki gidecegi yerde cesitlilik olmayacakmis gibi. hatta ulkesinden gitme nedeni ile kendisinin yaptigi ayni sey.

    suan guclu ulke yada modern toplum diye tanimlanan ulke nufuslarina baktigimizda cesitliligin normal oldugunu goruyoruz. avrupa ulkeleri, amerika cesitliligin bol oldugu, her dilden her irktan insanlarin yasadiklari yerler. turkiye halihazirda bircok etnik kokene ev sahipligi yapiyordu son yillarda ise afgan, kirgiz, ozbek, arap ve afrika kokenli gocmenlerle cesitliligimiz artti. ulkelerindeki olumsuzluklardan kacan multecilerle beraber biz de yasama hayali kurulan ulkelerdeki cesitlilige sahip olduk. bu cesitlilik zenginligi de beraberinde getirmesi gerekirken nefret ve irkcilikla daha buyuk sorun haline geliyor.

    amerika'da turk mahallesinde donercilik hayali kuran bir vatandas kendi ulkesindeki suriyelinin actigi kebapciya nefretle bakiyor. bu ikiyuzluluk kendini ustun gorme ile birlesince adi irkcilik oluyor zaten. kendisi yaptiginda normal baskasi yaptiginda en buyuk suc gibi davranilmasi cok acayip. en fazla irkciliga magruz kalanlar en fazla irkciligi yapanlardir gozumde. benzer bir ikiyuzluluk amerika halkinda da vardi. gelip yerlestikleri topraklarda yerel halka yaptiklarini normal karsilayip sonradan ulkelerine gocenlere irkci davrandilar. simdi colombus gunu diye kutlanan etkinlik bir ozure donustu ve yerli halka bir ozur bir saygi gosterisi olarak degistiriyorlar. biz de bir donemden geciyoruz ve suan yaptigimiz hatalarin ozurunu cocuklarimiz torunlarimiz dileyecek.

    karsi daireye tasinan ailenin etnik kimliginden rahatsiz olup apartmandan attirmak istiyorsaniz ve cekip gidecem bu ulkeden diyorsaniz, gideceginiz yerde de sizin karsi daireye tasinmanizdan rahatsiz olacaklari dusunun. "cocugumun sinifinda suriyeli ogrenci var, okul yonetimi ile konustuk ve okulda istemedigimizi soyledik" diyen velilerimiz baska ulkeye gittiklerinde cocuklarini yazdiracak bir turk okulu bulurlar umarim.

    bunlari niye yazdim cunku ulkeden en kaba tabirle siktir olup gitmek isteyenler neden olarak cesitliligi gosteriyor ve gidecegi yere cesitlilik goturmeyecegini dusunuyor. sokakta bir cok ozbek gorup bu rahatsizligi dile getiren bir yazi okudum ve artik durulmaz buralarda diye bitiriyordu. gidecegi yerde ozbek olmaz ama kendisi begenmedigi ozbek durumuna duser ve hatasini anlar.

mesaj gönder