• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
Yazar Jane Austen
mansfield park - jane austen
mansfield parkı, tıpkı emma gibi, jane austen’ın olgunluk dönemi romanlarındandır. gerçi zina, austen’ın romanlarında pek rastlanan bir tema değildir, ama huzur içinde yaşayan ev halkını birbirine kattığında, hiç umulmadık sonuçlara yol açacaktır. romanın kadın kahramanı fanny price, bu sonuçlarla mücadele etmek zorunda kalacak, bu arada bir yandan kendi duygularıyla yüzleşirken, bir yandan da yakın çevresinden gelen baskılara karşı koyması gerekecektir. mansfield parkı, gerek anlatım biçimi, gerek dini ve dinsel görev bilincini tartışması bakımından austen’ın en ciddi romanıdır. fanny price, bertram ailesinin kır evlerinde onların elinde yetişmiş, pek ilgi gösterilmeyen, içekapanık bir kızdır. roman geliştikçe gerçek bir kahramana dönüşecek, ahlakî yetkinliği sayesinde sonunda kendisini bertram ailesine bütünüyle kabul ettirecektir.
  1. gurur ve önyargı kadar zevkli ve heyecanlı olmasada okurken alıp götürüyor.

    !---- spoiler ----!

    açıkçası bu kitap biraz tekrar gibi geldi. neden sürekli evin kızlarından biri adamın biriyle kaçıyor onu anlamış değilim. bir ima veya bir gönderme yapma niyetindemiydi acaba!?
    kitabın süreklemesinin sebebi fanny nin abi dediği kuzeniyle mi yoksa mr crawford la mı evleneceğini merak ettirtmesidir. açıkçası fanny nin kuzeniyle evlenmek isteyeceğini bu yüzden aile içinde sorun çıkacağını bu yüzden kavuşmakta zorlancağını sanmıştım. yani kitabın akışı bu yönde olacak sanmıştım. sonra bir yerden henry çıktı. herhalde gerçekten aşık, davranışları düzeliyor sanırım sonunda fanny de aşık olacak derken yine bir ters köşe..

    !---- spoiler ----!

    hikayeyi o okadar yazıp da sonunda sıkılmış artık bir sonuca bağlayayım diyip aceleyle sonu bağlamış gibi de bir son olmuş. ama yine de okutturuyor kendini

mesaj gönder