1. bugun amerikali bir arastirmacidan (james paul gee) ilginc bir yorumlama duydugum kavram. internetin insana kazandirdirlari ile ilgili soruya cevap verirken is bir anda video oyunlari ve icerdigi siddete geldi. egitimci birkac arkadas siddet iceren video oyunlarindan cocuklarimizi uzak tutmaliyiz zarar veriyor kafasindaydi. gee amcamiz "video oyunlari yuzunden kac kisi hayatini kaybetti bu zamana kadar" dedi. 3, 5 hadi 100 kisi diyelim. "egitimde video oyunlari bir tehlike unsuru olusturuyor diyorsaniz once egitim icin daha buyuk bir sorun olan din egitimini tartisalim" dedi. "dinler yuzunden kac insan hayatini kaybetti bu zamana kadar" diye sordu.

    milyonlar, milyarlarca insan din kitaplari yuzunden savasti, birbirini oldurdu. simdi siddete yonlendiriyor dediginiz video oyunlari mi daha tehlikeli yoksa kutsal saydiginiz din kitaplari mi daha tehlikeli. bu arada din kavrami burada genel belli bir dini temsil etmiyor. gercekten de siddete yonlendiriyor dedigimiz durumlari inceledigimde hic biri dinler kadar tehlikeli degil. telefon, tablet, bilgisayar oyunlari, oyuncaklar, sahislar, filmler, diziler artik akliniza ne geliyorsa. cocuklarimizi uzak tutalim siddette yonlendiriyor dedigimiz seyler devede kulak kaliyor dinlerin yaninda.

    siddet insanlik tarihi kadar eski bir kavram. siddetten uzak durabilirsek ne mutlu ama siddetin cikis yeri neresidir bilinmez ve dini catismalar kadar can almamis bunca yillik insanlik tarihinde. en buyuk savaslarin, en buyuk katliamlarin icerisinde biraz din boyutu var. video oyunu yuzunden savasan millet gormedim ben ama dini cikar ugruna birbirinin kafasini kesen insanlar biliyorum.

    ne yalan soyleyim imam hatip okullari uzerinden egitim sistemini cok elestiriyoruz. hakliyiz yada haksisiz. din egitimi veriliyor cok masum diye dusunemiyorum suanda. bir devlet okulunda ogrenciler siddet iceren bir video oyunu uzerinden bir oyun oynasalar topa tutariz ama dini kitaplardaki metinlerin cogu video oyunlarindan daha tehlikeli farkinda degiliz.

mesaj gönder