1. tek parti dediğimiz dönem osmanlı kadar eski değildir. 1950’ye kadar sürmüştür ki halen o dönemleri yaşayan insanlar ve bu insanların çocukları ülkede yaşıyor, oy kullanıyor.

    inönü çiftçiye ‘ananı da al da git’ demedi belki ama daha ağırını söyleyen bir ankara valisi vardı.

    ‘ulan öküz anadolulu, sizin milliyetçilikle komünizmle ne işiniz var. milliyetçilik lazımsa biz yaparız. komünizm gerekirse onu da biz getiririz. sizin iki vazifeniz var: birincisi çiftçilik yapıp mahsül yetiştirmek. ikincisi askere çağırdığımızda askere gelmek.’

    kim demişti bunu? (bkz: nevzat tandoğan) . bkz. doludur bu arada, 2.5 önce başlığını açmışım, bugüne kısmetmiş refere etmek. anadoluya bakış açısının özetidir bu.

    halk dp’yi değil, chp’nin rakibini seçti ilk düzgün seçimlerde -1946’da açık oy, gizli sayım diye bir garabet vardır ki hiç girmiyorum o konuya-. dp 10 sene sonra darbeyle indirildi. darbeden sonra başa kim getirildi? inönü. peki darbeyle ilgili inönü’nün sözü nedir? ‘ne içindeyiz ne dışında’. ismet bey halkın isteğiyle seçilemeyeceklerinin farkındaydı, bu nedenle darbeyi bir şekilde destekliyordu. halk yine dp’yi seçer endişesi değil inönü’nünki, halk yine bizi seçmez endişesi.

    dp gitti, ardılı ap geldi. sonuç? 1971 darbesi. başa kim getirildi? chp’li nihat erim.

    daha yakın tarihten örneği 28 şubattır.

    hepsinde verilen mesaj net: istediğin kadar seçim yap, darbe yaparız ve istediğimizi başa getiririz. sen siyaset yapma vergi ver, ekmeğini suyunu ver, asker yetiştir, gerisine karışma.

    yani öyle tek dönemlik bir olaydan bahsetmiyoruz. her döngüde tıpatıp aynı şeylerin yaşandığı bir süreçten bahsediyoruz.

    ‘chp iktidara gelmek için uğraşıyor mu?’ konusu bambaşka bir tartışma konusu olur ve hak verebilirim ancak salt buna indirgenemez.

    ‘senelerdir incinmedik yer bıraktılar mı acaba?’

    yani bunu söyleyenlere şaşırıyorum gerçekten. halk sadece senin düşüncendekilerden ibaret değil. sen inciniyor olabilirsin ama geneli temsil etmiyorsun. 28 şubat’ı akp ağzına sakız yaptığı için o dönemden örnek vermek istemiyorum ama ne yaşamış olabilirsin ki daha fazla? yaşam tarzına o dönemden daha mı çok müdahale ediliyor? giyim tarzından dolayı üniversiteye/devlet dairesine sokmadılar mı? daha mı fazla fişleniyorsun? bireysel değil toplumdan konuşuyoruz.

    ‘halkın narin duyguları mı incinmiş?’

    benzeri binlerce örnek verebilirim ki incinmedik bir kulak arkası kalmıştı.

    2000 ve sonrası doğumluysan, 90’ları süper seneler sanıyorsan, yolsuzluğu-hırsızlığı bugüne özgü sanıyorsan, devlet-mafya ilişkilerini hatırlamıyorsan, 28 şubatın leş medyasını görmediysen, bu süreci yaşayanlarla konuşmadıysan, yani mukayese edebilecek durumda değilsen sözümü geri alıyorum, üstteki entryde değinmiştim.

    ben sadece yaşanmış gerçeklerden bahsediyorum. kadıköy’de büyümüş biri ülkeyi kadıköy sanabilir (her seçim sonrasında hile var diye ağlayan güruh), verdiğim örnekler kadıköy’e uğramamış olabilir. ‘ulan ne var ezan türkçe okunmuşsa, başörtüsü yasaklanmışsa, halk niye şikayet ediyor ki bunlar zaten boş şeyler’ diye düşünüyor olabilirsin. bu basit görünen şeyler halkın çoğunluğu için kutsal şeyler. temel motivasyonu ‘din elden gidiyor, vatan elden gidiyor’ olan bir mücadele sonrası kuruldu bu ülke. bu gerçeklerin farkında olmayınca yaşanan diyalog şu oluyor;

    -bize oy verin, sizi akp zulmünden kurtaracağız!
    +iyi de senin zulüm diye bahsettiğin şey benim yaşam tarzım?
    -yobazlar!

    -oy verin her şey çok güzel olacak!
    +yok sağol, biz o filmi yaşadık önceden.
    -beyinsiz bu halk, türkiye’den siktir olup gitmek ühühü :(

    bu ülke ne kaybettiyse şekilcilikten kaybetti. ezan arapça kalsa ne olacak, başörtüsüyle üniversiteye girseler ne olacak.. böyle ufak detayları gündem edersen, başkası gelir bu ufak detayların üzerinde iktidar olur.

    edit: arkadaşlar noktalama işaretleri konusunda sözlük şu sıralar bir sorun yaşıyormuş sanırım. parantezleri, tırnakları kaldırmak durumunda kaldım, diğer türlü entry hata veriyordu. bu durum okumayı zorlaştırmış olabilir, k. bakmayın. belki de chp lobisi önümü kesmeye çalışıyordur :)

mesaj gönder