• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
çöküş - jared diamond
niçin bazı toplumlar kendilerini düşünmeden yıkıma götürürken, diğerleri aynı hatayı yapmıyor? bugün benzer problemlerle biz karşılaşıyoruz; ruanda ve haiti'nin başına bazı felaketler geldi bile. hatta çin ve avusturalya bu sorunlara yenilikçi tedbirler almaya çalışıyorlar.
her ne kadar bizim toplumumuz (amerika) açık bir şekilde ekonomik olarak zengin ve siyasi olarak rakipsiz görünse de, meşum ikazlar montana gibi ekolojik olarak sağlam bölgelerde belirmeye başladı. benzer bir sonla karşılaşmamak için sosyal, ekonomik ve politik ne gibi tedbirler alabiliriz?
derin içeriği, anlaşılır ve açık üslubuyla çöküş cevaplanması gereken şu soruyu sorarak günümüzün en önemli kitaplarından biri haline geldi: dünyamızın çöküşünü nasıl engelleyebiliriz?
  1. "medeniyetler nasıl ayakta kalır ya da yıkılır" altbaşlığıyla çıkmış jared diamond kitabı.
    özgün adı: collapse: how societies choose to fail or succeed

    kitap diamond'a bir öğrencisinin "adasındaki son ağacı kesen paskalyalı ne düşünüyordu?" sorması üzerine yazılmış. paskalya adası (rapa nui) meşhur kelle heykellerini yapmak uğruna tüm ormanları yok edilmiş ve bu yüzden nüfusunun neredeyse tamamını kaybetmiş. tüm ağaçlar gitmişken o sonuncuyu inat gibi kesmek -kabul etmek lazım ki- ilginç bir ruh hali ister.

    ya da öyle mi? şu anda benzer bir sarmalın içinde (değil) miyiz? çöküşümüz bu sefer küresel boyutta, aynı nice medeniyet gibi bilinen tüm sınırları kapsayacak düzeyde mi olacak?

    spoylır vermeden sonuna geleyim: medeniyetler çökmeyi ya da yaşamayı seçerler. nedeni-nasılı kitapta.

mesaj gönder