• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
funny games - michael haneke
ann (naomi watts), george (tim roth) ve oğulları georgie (devon gearhart) kısa bir tatil için göl kenarındaki yazlık evlerine giderler. vardıklarında komşuları fred ve eva’de bir gariplik sezerler. ertesi sabah golf oynamak üzere sözleşmişlerdir. george ve georgie yelkenli teknelerini tamir ederken, ann de yemek yapmaya koyulur. bu sırada eva’ların misafiri olarak tanıştıkları genç ve kibar görünümlü peter (brady corbet) ann’den yumurta istemey gelir. birden, peter’ın içeriye nasıl girdiği konusunda şüphelenen ann yumurtaları vermekte tereddüt yaşar ve bu, aile için gerilim dolu saatlerin başlangıcı olur.
  1. watchmojo'nun "gercek hayatta basiniza gelmesi en olasi 10 korku filmi" listesinde tepeye koymasiyla cok uzun yillar izlemis oldugum bu filmi tekrar izledim. bazen yillar icinde fikirlerimiz degisebiliyor, zamaninda etkilenmis oldugumuz seyleri yavan bulabiliyoruz, arada daha iyisine denk gelmis olabiliyoruz vs... iste bu film oyle degil... 1997 almanca olani diyorum, bu film bence hala asiri derecede etkileyici. ozellkle anna'nin oyunculugu apayri bir yerde.

    haneke boyle filmleri mesaj gondermek icin yapiyor. en azindan bunu oyle yapmis: iste siddeti cerezlestiren amerikan filmlerine (en basta tarantino'nunkiler) hayran kitleye laf sokmus, seyirciyi ceza olarak iki manyagin yerine koymus vs vs... len ne gerek var, bu film gayet gercek bir film ki zaten? amerika'da aynisindan, hatta daha kotusunden kac kere oldu bunun?

    simdi avusturya'da (ve benzeri ulkelerde) bu filmin gercek hayatta olmasini engelleyen tek sey sosyopat katillerin eksikligi bence. yoksa insanlar ayni derecede "tehlikenin farkinda degiller", polis/guvenlik vs o kadar nadir, ve kirsal bolgeler o kadar tenha... kibar, duzgun gorunumlu vs iseniz cogu insanin evine girebilir, ve psikopat fantazilerinizi gerceklestirebilirsiniz. artik tek fark (ki devasa bir fark) her yerin kameralarla ve uzaktan gozetleniyor olmasi, ve evdeki tek telefonun suya dusmesiyle dunya ile iletisimimiz kesilmiyor olusu (buzdolabi tweet atiyor artik).

mesaj gönder