• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
nazarin - luis bunuel
sinema tarihinin efsanevi yönetmenlerinden bunuel, yine sıra dışı bir mevzuyu mercek altına yatırmış. 1958 tarihli "nazarín" din ve masumiyet çatışkısı üzerine odaklanıyor. filmde, iyilik ve güzellik peşindeki bir rahibin, meksika’nın yoksul bir bölgesindeki deneyimleri beyazperde'ye aktarılmaktadır. rahip, şehrin ıssız bir köşesinde, hırsızların ve dilencilerin arasında yaşar. iyi niyeti ve masumluğu çoğu zaman diğerleri tarafından kullanılmaktadır. sadece bir sokak kadını rahibe iyi niyetli yaklaşır. cannes’da ödül kazanan film bunuel’in de kendi filmleri arasında favorilerinden biri. yönetmen bir kez daha din, inanç, masumiyet gibi kavramların, 'çiğ süt emmiş' insanoğlunun dünyasındaki yerini tartışıyor. nazarín, siyah beyaz çekilen bir film ve sinema tarihinin kayda değer yapıtlarından biri olarak bunuel koleksiyonunun nadide örneklerinden biri...
  1. çok etkileyici, çok güzel film. nazarin, ekonomik olarak çöktüğü kadar, duygusal ve inanç olarak da çökmüş insanlar arasında inancını ve rasyonelliğini korumaya çalışıyor.
    ancak onun yardım edebileceğini söyleyen ve bir baykuşun, üç kurdun ulumasını duyduğu için küçük kızının öleceğini düşünen anneye, çocuğa bilim ve içten duaların yardım edebileceğini söylüyor. hurafe ve batıl inançlar o kadar yoğun ki, bunun bir parçası haline gelmekten ölesiye korkuyor. yavaş yavaş değişiyor. iyi ve kötü çok net çizgilerle ayrılmış bile görünse, aslında kimin tükenip tükenmediği filmin sonlarına doğru ortaya çıkıyor.
    sonunda nazarin'in kırıldığı anı görüyoruz, ardından film bitiyor. yüreğime oturdu bu güzelim iş.

    Ayrıca

mesaj gönder