• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (5.00)
atiye
"istanbul'da bir ressam, çıktığı kişisel yolculukta anadolu'daki arkeolojik bir alana dair evrensel sırları ve bu alanın kendisi ile bağantısına ulaşır."
  1. göbeklitepe ya da bir şekilde tanıtım açısından güzel bir proje.
    ancak dark isimli alman yapımı diziden esinlenildiğini düşünmekteyim. konu benzemese de, esinlenilen bir senaryo iken, sonradan üzerinde çalışılarak farklı bir kalıba oturtulduğu izlenimini verdi bana.
    ve evet bazı sahnelerde zorlanılmış olsa da yapmışlar bir şekilde.
    diğer taraftan kendini mistik şeylere kaptıranlara da diyeyim; göbeklitepe' de sanıldığı gibi bir durum yok :)

    ha, ne var orada?
    tüm hikayesi o kocaman taşları oraya nasıl getirdiler sorusundan başka bir şey yok. piramitlerdeki durum da bu, stonehenge' deki durumda.

    şimdi konuyu hazır açmışken diyeyim. her şeyin amacı para. bu tarz şeyler bulunduğunda bir bilim adamı, ulen çığır açtık demez; tarihe adımı yazdıracağım der. bundan haber alan halk, 'vay anasına resmen tarih üzerinde geziyormuşuz' demez; şuradan bi arsa alayım der. diğer taraftan bir yerel yönetici ya da siyasetçi de eşşek yükü ile turist gelecek der... der... der.
    sonuç itibari ile insanları bir fikir bir sistem veya bir alan etrafında toplamak için; genel olarak anlaşılamaz bir durum üzerinde durulur. yillar geçer, insanlar doğar, ölür, gelir gider ama o soruya cevap bulunamaz. sonra da dünya çapında ün yapar. gelsin paralar. ha bu film bu açıdan çok kıymetli tabi. yapılmalı böyleleri.
    ama ve lakin; dünya üzerinde olan biten, gelen, giden hiç bir şey mistik değildir. çözülemeyen sorular da, inanmışlıkla yapılan şeylerin peşindedir. insan inanırsa yapar arkadaş. göt korkusu ile örgütlenme işi. inanca hizmet adına yapmışlar adamlar. hayır niye şaşırıyoruz ki, bugün inancı uğruna kitleleri katletmek daha mı anlaşılır ve daha mı kolay? bak soruya bak; adamlar tonlarca taşı nasıl getirmişler? bireysel köleymiş adamlar. şimdi de kitlesel köleleriz. şimdiki haline neden şaşırmıyorsun? o adamlar, o koca taşları dikerken, senin sabah kalkıp, akşam yatana kadar harcadığın inanılmaz efor kadar bile harcama yapmamışlardır (mecazi) akşama kadar sistem sana yap diyor sen de yapıyorsun. onların sistemi de onlara yap demiş yapmışlar. büyütmeyelim.

mesaj gönder