• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.42)
passengers - morten tyldum
uzay yolcuları, morten tyldum tarafından yönetilen ve senaryosu jon spaihts tarafından yazılan 2016 yılı abd yapımı bilim kurgu-gerilim filmi. başrollerinde chris pratt ve jennifer lawrence yer almaktadır. film, columbia pictures tarafından dağıtılarak 21 aralık 2016 tarihinde gösterime girdi, eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı ve dünya çapında 237 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.

uzak bir koloni gezegenine seyahat eden ve binlerce kişiyi taşıyan bir uzay aracı, uyku odalarında bir arıza yaşar. sonuç olarak, iki yolcu uyanmaları gereken zamandan 90 yıl önce uyanır.
  1. passengers
    sürükleyici ve bir o kadar da keyifli bir film. ayrıca ahlaki bir değeri de sorgulamamızı amaç edinmiş.

    filmin, çekimi, ortamı, oyuncuların güzelliği dışında dikkatimi çeken bir betimleme var.

    “adem ile havva.”

    konusu itibari ile bir yaratılış ve devamlılık ifadesine sahip bir film. tıpkı inanıldığı gibi, adem önce yaratılıyor(uyanıyor) sanki. sonra kadın ondan sonra yaratılıyor(uyanıyor)... kadının erkek tarafından uyandırılması da, erkeğin bir parçasından yaratılmış gibi bir betimlemeyle kendini gösteriyor.

    inanışa göre, adem ile havva cennetten dünyaya gelmeden önce yaratıldılar ve yasak olan o şeyi yaptıktan sonra dünyaya gönderildiler. bu noktada geminin cennet olarak betimlemesi de kendini gösteriyor. hatta ve hatta filmin sonunda, kutsal kitaplardaki 'aden bahçesi' yani cennet bahçesi olarak geçen bir güzelliğe dönüştürülmüş olması da bu ihtimali güçlendiriyor.

    gemideki yolcular ise henüz doğmamış ruhlar ve insanlığın bir betimlemesi gibi. diğer taraftan bir ara uyanan ve ne yapacaklarını bilmeyen kadın ve erkeğe yol gösteren kaptanın ise sanırım bütün dinlerde ismi geçen ‘cebrail’ olma ihtimali de muhtemel...

    bir kişi daha var ki onun hakkında ne söylenebilir?
    barmen olarak karşımıza çıkan ve bir android özelliği ile erkek ile bir süre yalnız takılan, onu alttan alta güden, ne yapmaması gerektiği ile ilgili değil de, mutluluk ve haz için ne yapması gerektiğini söyleyip duran, arthur!

    a da artık şeytan’ın betimlemesi.
    çok mu abartı oldu :)

    o zaman, adamın arthur' la olan sohbetlerini hatırla ve arthur'un kıyafetinin neden kırmızı olduğunu düşünün... ve sevimli hallerini, hep adamın iyiliğini ister gibi yaklaşımlarını, carpediem vurgusuna sahip yorumlarını, kadını uyandırması gerektiğini söyleyip, kadın uyandıktan sonra ispiyonlamasını ve ve kutsal kitaplardaki şeytan için söylenenleri düşün… ‘ve insanlar tüm işlediği suçlar için şeytanı gösterdiğinde, o şöyle diyecek: “ben sizin yoldan çıkmanızı söylemedim, günah işleyin demedim. sordunuz, söyledim”
    not: geminin makine bölümündeki patlamayı da düşün. şeklini oluşumunu! o da big bang betimlemesi… ve evren oluşur! sonra da insanlar doğar.

mesaj gönder