1. insan her şeyi herkes kadar yapar toplumda... istisnalar vardır elbet.
    ama derler ya; 'insan, çevresindeki beş kişinin ortalamasıdır' diye. yapacak bir şey yok.

    bu ülke var olduğu günden bu yana gelişmekte olan ülke statüsünde. bir gelişemedik. neden sorusunu az kitap okumaya bağlamayalım lütfen. değil çünkü. bugün, kitap okumak mı geliştirir yoksa gelişen insan mı kitap okur diye düşünmek gerek. kitap okuyan daha çok gelişir, doğru. ama daha çok gelişmek için zaman gereklidir.

    bir avrupa ile kıyaslamanız için o konfora da erişmek gerek. bir ortamda 1000 kişi var ise 900 tanesi kitap okumak için önceliklerinin yemek, iş, ekonomik istikrar ya da zamansızlık olmamasını bekler. çok fazla mesai yapıyoruz çok. bu ülkenin çok büyük bir bölümü günde 10 saat çalışıyor. h.sonu çalışıyor. ne için? avrupalı daha çok kitap okusun diye.

    bir de bu avrupada kitap okuma oranı bu, üçüncü dünya ülkelerinde bu şeklindeki istatistiki veriler nasıl belirleniyor? çok uzun yıllar 4 farklı avrupa ülkesinin farklı şehirlerinde yaşadım. ben öyle kitap okuyan adam çok görmedim. adamların derdi varsa yoksa barbekü, bira ve seks. kaç tane adam kitap önerisinde bulundu hatırlamıyorum.

    çok büyütmemek gerek.

mesaj gönder