• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
Yazar Angie Thomas
sessiz kalma - angie thomas
on altı yaşındaki starr carter iki dünya arasında yaşıyordu: ailesiyle yaşadığı fakir mahalle ve okuduğu banliyö lisesi. en yakın çocukluk arkadaşı khalil’in bir polis tarafından vurulduğuna şahit olduğunda, bu iki dünya arasındaki hassas dengesi bozulmaya başlamıştı çünkü khalil herhangi bir tehdit oluşturmuyordu.
çok geçmeden, khalil’in ölümü manşet olmuştu. bazıları ona gangster diyor, bazıları ise onu uyuşturucu satıcısı bir çete üyesi olarak bile betimliyordu. starr’ın okuldaki en yakın arkadaşı, khalil’in bunu hak etmiş olabileceğini bile düşünüyordu. polislerin bu olayla çok ilgilenmediği anlaşıldığında ise bunu protesto edenler sokaklara dökülüp starr’ın mahallesini âdeta bir savaş alanına dönüştürdü. herkesin bilmek istediği tek bir şey vardı: o gece ne olmuştu? bunun yanıtını verebilecek tek kişi de starr’dı.
fakat starr’ın söyleyecekleri ya da söyleyemedikleri adalet için verdiği bu savaşta kendi hayatını bile tehlikeye atabilirdi.
angie thomas’ın, sıradan bir kızın kendini sıradışı bir durumda bulması hakkındaki bu ilk romanı, ırkçılık ve polis şiddetini;
zeki, yürekli ve geri adım atmayan bir dürüstlükle anlatıyor. (basin bulteninden)
  1. orijinal adi "the hate u give" olan kitap dilimize sessiz kalma seklinde cevrildigi icin bu sekilde actim basligi. kitap 2018'in amerika'da en cok satanlarindan biri ve sinemaya da uyarlandi. isteyen inceleyebilir guzel uyarlama :
    (bkz: The Hate U Give - George Tillman Jr.)
    fragman

    amerika'da gectigimiz hafta polis tarafindan oldurulen George Floyd ve sonrasi yasananlarin 3 yil once yine bir siyahi yazar tarafindan olayin cok benzerinin yazilmasi cok trajik. polis siddeti ve irkciligin boyutlari dunyanin her yerinde gun gectikce artiyor. sinema ve edebiyat dunyasinda durmadan alti ciziliyor ama insanlar hala acimasiz. kitabi okuyun, sonra filmi izleyin ve acin haberleri minnesota'da yasananlari izleyin. cok aci... bir kitap kurgusunu 3 yil icinde hem sinema'da hem de gercek hayatta izledik.

mesaj gönder