1. 1972 yılında kurulan isveçli pop grubu. 1974 yılında eurovision şarkı yarışmasını kazandıktan sonra birden bire dünya çapında şöhrete eriştiler. yarışma tarihinde birinci olup da bu denli popüler olan ilk ve tek gruptur. şarkıları ve melodileri oldukça basit ve fakat kulakta kalıcı, dinlerken rahatça eşlik edilebilecek tondadır. okul müsameresi şarkılarından az hallice. bu basitlikleriyle dünyanın her yerine erişebildiler kanaatimce.
    abba kuruluşundan 49 yıl sonra yeniden bir araya gelerek bir albüm hazırlamış. neredeyse yarım asır. albümün iki parçası yayınlanmış bile. youtube üzerinden erişmek mümkün.
    biraz dinleyeyim dedim hayretler içinde kaldım. kehribarın içinde donup kalmış bir sivrisinek gibiler. o kadar yılda ne soundlarında en ufak değişiklik olmuş ne görüntülerinde. yaşlanmışlar tabii ki, ama makyajla, perukla ve biraz de çekim tekniklerinin yardımıyla görünümleri de zamanın içinde donmuş gibi. şarkıları biraz dinleyeyim dedim, eski şarkılarından birini dinliyormuş gibi oldum. albümün ismi voyage ama elli yıl gidip de aynı noktada yerinde saymak da ne bileyim, biraz şey yani.
    bu albüm abbanın bugün neredeyse tamamı yetmiş yaşını aşmış fanları için bir gençlik nostaljisi olmaktan öteye gitmez bence. z kuşağı bunu yemez gibime geldi.

mesaj gönder