• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
brubaker
yönetmenliği, stuart rosenberg'ın yaptığı 1980 yapımı hapishane filmidir. oyunculuklarını, robert redford, yaphet kotto, jane alexander, morgan freeman, nicolas cage paylaşmıştır.
senaryosu ise, 1969 yılında tom murton ve joe hyams tarafından yazılmış, kitap, 1967arkansas cezaevi skandalına dayanan gerçek bir hikayedir. yazarlardan, eski hapishane yöneticisi thomas o. murton'un 1967'de arkansas'taki tucker ve cummins hapishane çiftliklerinde reform yapmak için gerçek hayattaki çabalarına dayanmaktadır .
bundan sonrasını spoi takıntısı olanlar okumasınlar.
  1. bir hapishanede, rüşvet , yolsuzluk, işkence, cinayet gibi olayların hapishanede yaşanması üzerine vali, hapishane koşullarını iyileştirmek, ve reform yapmak üzere, henry brubaker'i hapishaneye müdür olarak gönderir.
    brubaker, hapishaneyi araştırmak amacıyla bir suçlu olarak girer ve çalışmalara başlar.
    morgan freman, ömür boyu hücre cezası alan biridir ve bir gün, onu yatıştırmak amacıyla müdür olduğunu söyler. o anda freman gülmeye başlar. onunda dalga geçtiğini sanar. ancak beklediği saygıyı yalanda olsa aldığından, freman taleplerini saymaya başlar. sanırım filmin en güzel yeri burasıydı.
    gerçekten müdür olarak hapishanenin başına o andan itibaren geçmeye başlar brubaker.
    film eğlenceli bir şekilde hapishane trajedisine değiniyor.
    film, hapishane sistemindeki çarpıklardan bahsederken, ceza sistemindeki adaletsizliğe de değiniyor. tıpkı, tuvalete zarar vermekten ömür boyu hapis cezası alan, larry lee bullen gibi.
    film, başta başrol ekseninde dönsede; bullen, 'dickie' hikayeleri üzerinden, brubaker'e güvenmemesinin nedenlerini çok güzel anlatmış.
    en iyi dizilerden biri olarak gördüğüm, ''oz'' da, hapishane reformları üzerine dönen bir dizi idi. bu sebeple mahkumlarla empati kurabilmemize yardımcı olmuştu. çok sert bir dizi oz ile, romantik bir film arasında olan ''yeşil yol'' arasında bir yerlerde bu film bence.
    oz kadar sert değil, ancak; yeşil yol kadar romantik değil.ikisin arasında ve çok lezzetli.
    tavsiye ederim.

mesaj gönder