• youreads puanı (10.00)
  1. mowtown’un en çok satan şarkısıdır ancak piyasaya sürülmesi çok olaylı olmuş. motown epey karışmış o aralar. aslında üç farklı grup/sanatçı şarkıyı kayıt almış ancak bugün bir soul klasiği olarak bilinmesi marvin gaye sayesinde olmuş. gerçi o da hiç kolay olmamış ve neredeyse olamayacakmış. bu girdi onun hikâyesini anlatacak.

    şarkının ilk bilinen kaydını the miracles ağustos 1966’da almış. ama motown’un sahibi berry gordy bu versiyonu beğenmemiş ve vetoyu basmış. daha güçlü bir single çıkarmalarını istemiş.

    whitfield bunun üzerine marvin gaye’e gitmiş. şubat 1967’de başladıkları kayıt epey uzun sürmüş çünkü whitfield gaye’in daha üst bir perdeden söylemesini istemiş. tartışmışlar vs. neyse sonunda kim kazanmış bilmiyorum ama kayıt kalite kontrolden onay alsa da, berry gordy yine veto etmiş.

    whitfield bu sefer şansını gladys knight & the pips’le denemiş. haziran 1967’de stüdyoya girilmiş ve aretha franklin’in funk tarzına benzer bir tarzda kayıt alınmış. hatta gladys knight söylediği için "bir erkeğin ağlamaması gerektiğini biliyorum ama..." gibi sözleri biraz değiştirilmiş.

    aylar süren müzakerelerden sonra gordy eylül 1967’de pips versiyonun single olarak piyasaya sürülmesine izin vermiş. bu versiyon, dj’lerin de desteğiyle billboard r&b listelerinde 6 hafta 1 numarada kalmış. pop listelerinde de 2 numaraya kadar yükselmiş.

    bu başarı üzerine whitfield marvin gaye versiyonunu da piyasaya sürmek istemiş ama gordy hayır demiş. şaşırdık mı? whitfield da şarkıyı marvin gaye’in in the groove albümüne koymuş ve şarkı albüm üzerinden patlama yapmış. dj’ler başka bir şarkı çalmıyorlarmış albümden. pop listelerinde 7 hafta ve aynı zamanda r&b listelerinde 7 hafta 1 numarada kalmış.

    gladys knight’ın bu başarı üzerine pek bir bozulduğu, marvin gaye'e kayıt da şöyle düzenlemeler yaptı, böyle yaptı vs. diye çamur attığı da bir rivayettir. ayrıca ilk kaydın isley brothers’la alındığına dair rivayetler de var ancak hiçbir kayıt ortaya çıkmamış. ve yıllar içinde birçok grup/sanatçı farklı versiyonlar çıkarsa da, hiçbiri marvin gaye’in güçlü sesiyle baş edememiştir.

    gladys knight & the pips versiyonu

    creedence clearwater revival versiyonu
    creedence'ı çok sevmeme rağmen, yine ve daima marvin gaye diyorum.

mesaj gönder