1. yaklaşık 450 milyon yıl önce gerçekleşen ve dünya üzerindeki canlıların %86’sını öldüren, tarihin ikinci büyük kitlesel yok oluşu. tek seferde değil, yüzbinlerce yılı kapsayan bir süre içinde, iki aşamada meydana gelmiştir.

    uzmanlar nedeninin buzullaşma ve deniz seviyelerinin azalması olduğuna inanıyorlar. bazı teoriler, o dönemde yeryüzünün çok büyük miktarda bitkilerle kaplı olduğunu ve bunun havadaki karbondioksiti fazlasıyla temizlediğini, bunun da hava sıcaklığını azalttığına işaret ediyor. azalan deniz seviyeleri de apalaş dağlarının oluşumuna bağlanıyor. hayvan türlerinin çok büyük bir kısmının denizde yaşaması yüzünden de bu kitlesel yok oluşun gerçekleştiğine inanılıyor. pek kabul görmeyen başka bir teori de, dünya’ya yakın bir süpernova patlamasıdır. bu patlama sonucu ortaya çıkan gamma ışını salınımı dünya’nın manyetik alanlarında ve atmosferde bozulmaya yol açarak, küresel soğutmayı başlatmıştır. uzmanların geçtiğimiz yıllarda ortaya attığı yeni bir teoriye göre, nedeni okyanus kimyasındaki değişiklikler.

    denizin dibinde doğal olarak bulunan bazı metaller, deniz suyundaki oksijen azalınca, eriyip, suya karışır. bu da deniz canlılarının oluşumunda anormallikler, kabukların oluşumlarında bozukluk gibi sorunlara yol açabiliyor.

    nedeni ne olursa olsun ilginç olan, diğer büyük kitlesel yok oluşların aksine, bunun bir sonraki devirde canlılarda büyük bir evrime yol açmamış olması.

mesaj gönder