1. (bkz: atmosfer) için konuştuğumuzda aslında atmosferin bir gaz küre olduğunu, yerçekimi etkisi ile, gazların yoğunluklarına göre katman katman sıralandığını söylemiştik.
    atmosferin, yer yüzünden yansıyan ışınların uzaya kaçmasını engellediğini ve canlılığın oluşumu için bir iklim meydana getirdiğini anlatmıştık.

    değerli arkadaşlar, özellkle sanayinin gelişimi ile birlikte, 100 yıllık şu süreçte hava kirliliğinin artığını söylememize gerek yok.
    hava kirliliğinin sebebi, doğal etkileri (yanardağ patlaması vb ) gibi saymaz isek, fosil yakıtlardır.
    özellikle karbondioksit havaya direk karışır. atmosvferdeki ömrü 200 yıl olan bu gaz, sera gazlarının %70'lik kısmını oluşturur.
    metan gazı ise, ısıyı tutabilme özelliği ile dünyanın aşırı ısınması konusunda başa beladır. metan gazının oluşmasının nedenlerinin başında pirinç üretim gelmektedir. atmosferdeki ömrü 12 yıldır.

    aerosol, sıvı veya katı taneciklerin bir gazın içinde yayılmasıdır. (toz)

    işte bu ve bundan başka bir çok gaz atmosferdeki gaz yoğunluğunun artmasına ve dünyanın naylon bir poşetle sarılmasına sebep olur.
    ancak birde dünyanın manyetik alanı işi var ki o da ayrı bir konu . dünyanın manyetik alanının yapısından dolayı bu gazlar en çok kutup noktalarında birikir ve en çok kutuplardaki ısının dışarı çıkmasına engel olur. buda buzulların aşırı ısınması anlamına gelir.

    tüm dünya ülkeleri, bu sera gazları ve küresel ısınmanın önüne geçebilmek için, protokol imzalıyor, anlaşmalar yapıyorlar. bu anlaşmalar gereği, tüm dünya önünde, gaz etkilerini aşağı çekeceklerine dair sözler veriyorlar. eğer bu sözler tutulmaz ise, yaptırımları kabul edeceklerini söylüyorlar.
    anlaşmalara uyma konusunda, destekler verileceği söyleniyor.

    küresel ısınma geleceğe yönelik bir atılım ve şartsuz şurtsuz tüm ülkelerin tam desteği çok önemli.
    paris iklim anlaşmasında türkiye'nin destek amacıyla değil, geleceğini düşünerek anlaşmaya katılım gösterdiğine, canı gönülden inanıyorum(!)

mesaj gönder