• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
philadelphia-jonathan demme
yönetmenliğini, kuzuların sessizliğinden hatırladığımız jonathan demme'nin yaptığı, 1993 yapımı abd yapımı dram filmidir.
oyunculuklarını ise, tom hanks, denzel washington, antonio banderas gibi yıldızlar paylaşıyor.
çoğu, sitede filmin konusuna şöyle değinilmiş; ''aids taşıyan avukat çalıştığı hukuk bürosundaki işine de sudan bir sebepten dolayı son verilir. avukat hukuk mücadelesine girişir, ve vekil olarak kendisine danzel'i tutar''
aslında bunun böyle olmadığını filmi izlediğimizde anlıyoruz.
bu toplumdaki eşcinsellere uygulanan ayrımcılıklarla ve haksızlıklarla ilgili hak arama mücadelesini anlatan filmdir.
  1. özellikle, 1990 'lar aidsin birden hayatımıza girdiği, hakkında korkunçlu hikayelerin anlatıldığı bir dönemdi. hastalıkla ilgili hiç bir şey bilmiyorduk, ve bununla ilgili bir şeyler öğrenebileceğimiz kaynaklarımız sınırlı idi.
    eşcinsel bir avukat olan, andrew beckett'te bizden farklı değildi. eşcinsel porno filmlerinin izlendiği bir yerde bir adamla birlikte olur. ve ondan aids kapar.
    ancak biz bu sorumsuzluğunu, filmin sonlarına doğru öğreneceğiz; karşı tarafın avukatı, partneri miguel'e hastalığı bulaştırabileceğini söylediğinde. ..

    ama yukarıda dediğim gibi; bu aidsle ilgili bir film değildir. bu eşcinsellerle ilgili bir filmdir. beckett'in patronu, eşcinsel olduğunu sakladığı için, kızgındır. ona göre; o temiz sokaklarına, saunalarına eşcinselliği ve dolayısı ile aidsi sokmuş birisidir. cezalandırılmayı hak ediyordur.
    bu sebeple hastalığı, (eşcinsel) olduğu bilinmeden önce şirket ortaklığına terfi ettirdikleri adamı, 1 hafta içinde ''sorumsuzluk'' sebebi ile işten kovarlar.
    kimse beckett'in davasını almak istemez. oda geçmişte bir dava sebebi ile karşı karşıya geldiği, joe millerin kapısını çalar. joe homofobik, ve muhafazakar bir adamdır. eşcinsellerden nefret eder. beckett'in aids olduğunu bilmeden elini sıkar ve koştura koştura doktora gider.
    bu aslında aids ile ilgili 90'larda herkesin düşündüğü ve korktuğu şeydi.
    90 larda nedir? nasıldır? bilinmiyordu.
    doğum sırasında, kan nakli sebebi ile aids olan bir kadın ile, eçcinsel backett'in kıyaslaması gerçekten en vurucu sahnelerden biri bana göre..
    gerçekten çok güzel bir film. tavsiye ederim .

mesaj gönder