1. 70’lerin sonundan 90’ların başına kadar ana akım müzik dünyasını kasıp kavurmuş bir metal alt türü. “hair metal” olarak da bilinir. asıl ilhamını 70’li yılların glam rock babaları, david bowie, t.rex, new york dolls gruplarını alsa da, bazı unsurlarını alice cooper ve kiss’in daha sert sound’ları ve teatral sahne şovlarıyla birleştirmiş, los angeles’ta sunset strip’in müzik kulüplerinde doğmuştur.

    öncüleri arasında, mötley crüe, stryper, twisted sister, ratt, dokken, quiet riot, van halen, def leppard, aerosmith gibi gruplar vardır. 80’lerin ortasına doğru ikinci dalga olarak whitesnake, bon jovi, poison, skid row, cinderella, guns n' roses ve warrant gibi gruplar geldi. tabii bu arada kiss ve alice cooper gibi baba isimler de ortama ayak uydurmuştu.

    ilginç bir görseli vardı glam metal’ın bazıları androjen görünümü elde etmek için çılgınca makyaj yaparken, diğerleri sadece 80’lerin moda saçı olan, “ne kadar kabarık olursa, o kadar iyi” saçını benimsemişti. hepsinde türün olmazsa olmazı daracık deri pantolonlar vardı tabii. bazılarını zamanın glam metal’ci kadınları olan lita ford, joan jett ve vixen gibi isimlerden ayırt etmek zordu. allahtan erkeklerde göğüs kılı ve daracık deri taytın içinden görünen erkeklik organları vardı da ayırt edilebiliyorlardı.

    ama glam metal sadece görünümden ibaret değildi tabii. sound’u heavy metal’dan farklı olarak biraz daha melodik pop unsurları taşır. akılda kalan nakaratlar, uzun gitar soloları ve güçlü bas unsurları bulunur. her albümde en az 1-2 adet, daha yavaş, aşk acısını anlatan literatüre power ballad olarak geçen şarkıları bulunur.

    glam metal, sex, drugs and rock n’roll düsturunu sonuna kadar benimseyip, hakkını vermiştir. sadece eğlenmeye, günü yaşamaya yönelik hedonist bir yaşam tarzıydı. ana akım müzik olmuşlardı. mtv’nin doğuşu piyasayı iyice gazladı. gençler memleketlerinden çıkıp bu hayatın hayalleriyle los angeles’a akın ediyorlardı. elini sallasan bir glam metal gruba çarpıyordun o yıllarda los angeles’ta. slaughter, firehouse, extreme, danger danger, nelson gibi gruplar piyasa çökmeye başlamadan hemen önce, üçüncü dalgayı oluşturdular.

    tabii her çıkışın bir inişi vardır. 1990’dan sonra inişe geçti. hedonist yaşam tarzı biraz ağır gelmeye başladı. uyuşturucu, alkol, hızlı geceler gündüzler... enstrümanlar bir şekilde idare etti ama vokaller etkilenince çok belli oluyordu. grupların içinde anlaşmazlıklar, ayrılan üyeler...

    ve tabii bir yandan da seattle’dan grunge istilası başlamıştı. zaten glam metal’ci ergenler 25-30 yaş arası olmuştu artık. işlerine güçlerine, ailelerine bakmaya başlamışlardı. müzik dünyasının kontrolü yeni neslin elindeydi. arkasındaki radyo ve mtv rüzgârını kaybeden glam metal grupları yavaş yavaş dağılmaya başladı. bon jovi, aerosmith, def leppard gibi bazı isimler direndi. bazıları solo kariyer yaptı. mötley crüe, poison, guns n’roses gibi 1 ve 2. dalga gruplar hâlâ amerika’da metal festivallerinde sahne alıyorlar. tabii hepsi x neslinin kalbinde hâlâ tam gaz yaşıyorlar... ^:kalp^

mesaj gönder