1. 1937 yılında ord. dr. hulusi behçet tarafından tanımlanan ve tüm dünyada onun ismiyle bilinen otoimmün/otoenflamatuar hastalık. nedeni hâlâ belirlenememiştir. ancak neden olarak hem çevresel faktörler, hem de nadir olarak görülse de, genetik faktörler üzerinde durulur.

    paterji testi dışında kesin bir tanı testi olmadığı ve belirtilerin hepsi bir arada çıkmadığı için teşhisi zordur. paterji testinde, steril saline solüsyonun deri altına enjekte edilmesinden 24-48 saat sonra bir papül yada püstül oluşması testin pozitif olduğunu gösterir. en doğru sonuç için paterji testinin aktif behçet semptomları görüldüğü zaman yapılması gerekir. ancak yine de aktif semptomlar görülmesine rağmen paterji testinin sonucu pozitif olmayabilir. paterji testinin pozitif çıkması tek başına behçet teşhisi konması için yeterli değildir ve mutlaka diğer belirtilerle birlikte değerlendirilmelidir. test negatif çıksa bile, birçok behçet hastasında enfeksiyon sahasında enflamasyon reaksiyonu görülebilir. aranan ilk ve kesin belirti, oral ve genital aftlardır. eklemlerde şiddetli ağrı, gözlerde bozulma ve hassasiyet, damar iltihabı, deride kırmızı sertlikler gibi belli başlı belirtilerin üçünün görülmesi hastalığın teşhisi için yeterlidir.

    bu belirtiler, belirli dönemlerde alevlenir, sonra kaybolur. vücudun yorgun düştüğü dönemlerde şiddetlendikleri daha sık görülür. kadınlarda bu alevlenme dönemi, âdet dönemine denk gelebilir. belirtilerin şiddeti, hastadan hastaya değişir ama iyi haber, behçet ölümcül bir hastalık değildir. çok çok nadir görülen ölümlerin nedenleri damar genişlemeleri sebebiyle yırtılma ya da ağır gastrointestinal kanamalardır. ama idaresi zor bir hastalıktır. aftlar, göz sorunları ve eklem ağrıları hastanın hayat kalitesini olumsuz etkilemeye yeter de artar bile. tabii nedeni tam olarak bilinmediği için, bu hastalığın kesin bir çözümü yoktur. uygulanan tedavilerin tümü belirtileri yatıştırmaya yöneliktir. yorgunluk ve stresten uzak durmak çok önemlidir. tabii bu devirde bu hiç kolay değil maalesef.

mesaj gönder