1. 18 yy sonları ortaya çıktığı söylenen aktivite, edmundselous 1901 yılında kuş gözlemciliği adlı bir kitap yazmış ve kuş gözlemciliği ifadesi peydah olmuştur. bana kalırsa bir çeşit kolleksiyonerliktir.

    ingilizlerden yayılmıştır efenim biliyorsunuz sömürgeci bir toplumdur kendileri. farklı ülkelerdeki ziyaretleri sırasında ,farklı kuşların cinsini türünü gören elizabet ‘ henri biliyor musun geçen gün afrikada harika bir papağan cinsi vurduk , öldürdük gagasını tüylerini getirdik ‘ diye gösterip hava atarken,henri de bunun altında kalmamış ‘ aa oda bir şey mi sen asıl sen benim hindistan’dan getirdiğim gagalara tüylere bak’ diye hava atmıştır. bu hava atış daha sonra tüm avrupa'ya yayılmış öyle bir hal almıştır ki; artık vuracak kuş, kopartılacak tüy kalmamıştır.

    akılları başlarına gelen başta ingilizler başta olmak üzere tüm avrupa, bunun önüne geçmek için önlem alma gereği duymuştur. ‘ vurulmuş kuşu herkes tanır, sıkıyorsa vurmadan tür tanımlayalım’ yarışına girmeye başlamıştır. bunun için organizasyonlar dernekler örgütlenmeler topluluklar kurulmaya başlanmıştır.

    -vurmadan tür tanımlama işi kuş gözlemidir.
    -kuş gözlemini yapan kişi kuş gözlemcisidir.
    -kuş gözlemi için gerekli materyallerden bazıları: göz, dürbün, fotoğraf makinesi, kuş kitabı,teleskop
    - gördüğünüz her bir farklı kuş türüne ise kertik denir efenim. (kural ölü kuştan kertik olmaz)

    artık bu bir sektör olmuştur. kuş gözlemine uygun dürbün markaları,kuş çekebilmek için özel fotoğraf makineleri, kamuflaj için uygun kıyafetlerden tutun da, kuş ses kayıtları, hatta ve hatta film bile çekilmiştir efenim the big year(2011) … ( güzel filmdir izleyin, izlettirin)
    kertik sayısını artırmak için her yıl kuş gözlemcileri farklı bölgelere farklı yerlere seyahat ederler… bu öyle bir hal alır ki; artık bu, alternatif bir turizm kaynağıdır. bu işte çalışan kuş gözlem rehberleri farklı bölgede kertik sayınızı artırıp, sizin asla bulamayacağınız, ulaşılması zor türleri hemencecik buluverip kertik sayınızı artırabilirler. böylece hava atabilirsiniz. tr de benim bildiğim iki sertifikalı rehber var. emin yoğurtçoğlu ve soner bekir.
    peki büyüyen dünyada kertik sayınızla nerde hava atacaksınız? türkiye'de bunun için kurulmuş bazı internet siteleri mevcuttur. trakuş,kuşbank bunlara örnek olarak verilebilir. bu sitelere girilen veriler ışığında; kuşların göç yolları, göç zamanları, tür dağılımları veya bir göl yok olduğunda, bir baraj yapıldığında oradaki tür değişimleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. örnek;amik gölü kurutuldu tür değişikleri, reyhanlı barajı kuruldu tür değişiklikleri gibi…( sulak alan popülasyonlar için önemlidir).bu veriler ornitoloji bilimine sözlük yazarları gibi gönüllü bir bilgi akışı da sağlar.

    kuş gözlemcileri arasındaki en heyecanlı gelişme yeni bir türün ortaya çıkmasıdır. türkiye de şimdiye kadar görülmemiş ilk türü siz kayıt altına almışsanız bomba patlatmışsınızdır. türkiye de artık bu tür herhangi bir bilimsel kaynakta belirtilecekse artık sizin adınızdan da bahsedilecektir. 2020 de yayladağ lokumu ) tarafından bu yazı kayıt altına alınmıştır gibi… bu camiadaki herkes sizi tebrik edecek ancak ölümüne de kıskanacaktır. şu an neredeyse tüm şehirlerde kuş gözlem toplulukları vardır. takılmak isterseniz sosyal medya aracılığı ile herhangi birine ulaşıp takılabilirsiniz. unutmayın bu camiada herkes birbirini tanır.

    velhasılı, sevdiğim bir uğraşıdır. aksiyondur heyecandır. yeni arkadaşlar, sağlam dostluklar, nefret edilesi düşmanlar ve tabi ki güzelim kuşlar…

mesaj gönder