1. ilk olarak 1896 yılında amerika’da yaşayan İtalyan göçmeni italo marchiony tarafından üretilmiş. marchiony, dondurma külahı patentini aralık 1903’te almış. ancak popüler olması ve halka yayılması 1904 yılında gerçekleşmiş.

    1904'teki st. Louis dünya fuarında Suriyeli Ernest Hamwi fuarda ünlü bir dondurmacı standının yanındaki standda waffle’a benzer bir hamur işi satıyormuş. dondurmacı çok popülermiş ve fuar sırasında dondurma kapları tükenmiş. ama hamwi saksıyı çalıştırmış ve dondurmacının sorununa kolay bir çözüm bulmuş. waffle’larını külah şekline getirip, dondurmacıya sunmuş. külah soğuduktan sonra dondurmacı da içine dondurmalarını koymuş ve dondurma külahı kavramı doğmuş.

    çocukken çok severdim külahta dondurmayı. ama kornet gibi olanları. kağıt helva gibi olanları değil. her ne deniyorsa işte onlara.
    sonra büyüdüm, kalori malori, şeker gibi şeyleri dert etmeye başladım. çok nadiren yiyorum artık külahlı dondurmayı. genelde kapta yerim hep. siz tercihimi sormadınız ama yine de söyledim ^:swh^

mesaj gönder