1. 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659,960 ton aldığımız şey. atık maddeler. plastik.

    2018 yılından beri, bizi kıskanan ülkelerin çöpünü alıyoruz. işte burada 2020 yılı için ülkelere göre grafik var. çünkü biz kendi çöpümüzü geri dönüştüremiyoruz. çünkü halkta öyle bir bilinç yok, belediyelerin altyapısı yok. kolayımıza geliyor. kim şimdi plastik, kağıt, vs diye ayıracak çöpünü. evler zaten kutu kadar, üç çöp kutusu koyacak yer yok. 2016’da tuik’te bu konudaki tek veriye göre, türkiye topladığı çöplerin sadece %1’ini geri dönüştürebiliyormuş.

    e, hazır avrupa dönüştürüyor, onlardan alalım. en mantıklı yaklaşım bu tabii. çevrecinin daniskasıyız ya. peki ne oluyor aldığımız bu çöpler? en son adana’da yol kenarında birikiyordu. adana halkının ayaklanması üzerine, chp adana milletvekilleri müzeyyen şevkin ve ayhan barut Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret bakanlığına mecliste sormuşlar. tabii cevap alamamışlar, her zamanki gibi.

    http://www.yapi.com.tr/haberler/avrupanin-copu-adanaya-geliyor_185026.html

    plastik bu dünyanın başına gelmiş en büyük felaketlerden biri. geri dönüşümü zor, doğada yok olmuyor. geçtiğimiz günlerde ingiltere’deki bir parkta 1992’den kalma bir sandviç ambalajı bulunmuş. hiç bozulmamış. ilk günkü gibi duruyor. mikroplastik olayına hiç girmeyeceğim. kendi başlığı var onun içimi parçalayan.

    türkiye 2019 yılında 10 milyon tondan fazla plastik çöp üretmiş. ithal ettiklerimiz zaten bilmiyoruz. ayrıştırılmayan, dönüştürülmeyen çöpler gömülüyor, yakılıyor ya da çöp yığını şeklinde bir yerde toplanıyor. her hâlükârda doğaya ve insana feci bir zarar veriyor. toprak zehirleniyor. yediğimiz tarım ürünleri zehirleniyor. büyükbaş, küçükbaş hayvanların besin alanları zehirleniyor. dere yatakları, denizler çöp oluyor. yine 2019 yılıydı yanlış hatırlamıyorsam, aşırı yağışlardan oluşan sel, bir sürü çöpü de beraberinde alıp, marmara denizine atmıştı. şu anda bu yüzden akdeniz’deki en kirli sahile türkiye sahip.

    çin 2018 yılında çöp ithalatını yasakladığından beri tüm çöpler bize kaldı. şahlanıyoruz resmen. ama devletin sıfır atık projesi için market poşetleri 25 kuruş oldu. çok başarılıyız çözüm bulmakta. emine erdoğan "Ben merkezli anlayıştan, insan merkezli anlayışa geçmezsek her şey için çok geç olacak. İşte bu nedenle, sizleri çevre sorunlarının çözümünde rol almaya davet ediyorum" demişti. koronavirüs vakaların artmasının ardından, yine bir felaketin sorumlusu biz olduk iyi mi.

    aklıma yine başka bir devlet büyüğünün lafı geldi. “paramız var ki, ithal edebiliyoruz.”

    dipnot: milletine çöplerini faşist gibi ayıklatan, ayıklamazsa ceza kesen, sonra onları da gelişmekte olan ükelere satan kıskanç avrupa ülkeleri, bir de süper çevreciyiz diye geçiniyorsunuz. çok çakalsınız vallahi, çok.

    https://www.greenpeace.org/turkey/basin-bultenleri/turkiye-yine-avrupadan-en-cok-plastik-cop-alan-ulke-oldu/

mesaj gönder