1. hatayın bir ilçesidir.
    türkiye’nin en eski yerleşim birimlerinden biridir. ev sahipliği medeniyetler kronolojik olarak şöyledir. hitit, asur, babil, pers, makedonya.
    m.ö. 323 … makedon kral büyük iskender ölmüş fethettiği topraklar ise komutanları arasında bölüşülmüş. samandağ'ı sahiplenen komutan ise yapılan ipsus savaşında zafer kazanan seleucus nicatordur…(m.ö. 301).. adam hemen kolları sıvamış musa dağıeteklerinde denize kıyısı olan bir liman kenti kurmuştur. işte bu şehrin adı; samandağ'dır ((gbkz: seleucia piera)) efem… dikatinizi çekerim ilk başkenttir. seleucus nicatordur denizden gelecek saldırılara karşı güvensiz bulup babasının ve oğlunun adını taşıyan antakya’yı antioch kurup, merkezi biraz geriye çekmiştir ..ancak halen başkent sayılmakta ve krallar hala samandağ’a gömülmekteydi... kral kaya mezarları ve titus tüneline göz atmanızı tavsiye ederim…
    seleucia piera m.ö. 64 te roma imparatorluğuna dahil olmuş. m.ö. 395 te ise romanın parçalanmasından sonra doğu roma sınırları içinde kalmıştır. 526 yılında büyük deprem yaşamış.. yerle yeksan olmuş..528 de ise tam toparlayacakken ikinci bir büyük depremle can evinden vurulmuştur. o tarihe kadar ortadoğu ve mezepotamya'nın akdenize açılan kapısı idi..
    613 te sasaniler hükmetmiş 628 yılında ise tekrar bizansın olmuştur.638 yılında ise artık topraklarında islam hakimiyeti vardır. sonrasında emeviler, abbasiler,tolunoğulları, ihşitliler, hamdanoğulları, bizans selçuklular hakimiyetlerine girmiş.. .1098 da haçlıların eline geçmiş, antakya kontluğu'ndan sonra ise memlüklüler hükmetmiştir. 1516 da ise osmanlı hakimiyetine girmiştir.
    hasta adam osmanlılın can çekiştiği dönemde 1918-1939 yıları arsında fransız işgali ile cebelleşmiş,1939 da ise altını çizerim referandumla bile isteye güle oynaya anavatana katılmıştır..

mesaj gönder