• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
viridiana - luis bunuel
rahibe okulunu bitirmek üzere olan viridiana, teyzesinin kocasını ziyarete gider. sıradan ziyaret adamın kadına aşık olmasıyla farklı bir hal almaya başlar.
adam genç kıza aşık olmuş ve onla yaşamak istediğini söylemiştir. viridiana tam okula dönmeye hazırlanırken, adam kıza bir tuzak kurar ve kendisiyle yaşamaya zorlar.
bunuel bir kez daha sarsılmaz kurumları silahının ucuna yerleştiriyor ve tartışmalı hikayesiyle, bir yandan hüzünlü, bir yandan da ölesiye komik bir masal anlatıyor. özellikle son akşam yemeği’ni canlandıran son sahnesi unutulmazlar arasındadır.
  1. sağlam din eleştirisi yapılan bir bunuel filmi. insanı ve tabi ki burjuvaziyi de es geçmemiştir.

    !---- spoiler ----!

    rahibe viridiananın diğer rahibeler tarafından ihanete uğraması ve evine aldığı yoksulların yaptıkları açık bir şekilde dinin sahte cennet yarattığını gösterir.

    Özellikle son yemek sahnesinde açıkça ortaya çıkar. şehvet, oburluk, kıskançlık gibi Hristiyanlığın ölümcül günahlarının son yemekte işlenmesi aslında bizzat dinin yaratıcılarının günahkar olduğuna yönelik provokatif bir göndermedir. masada İsa'nın(tanrının yeryüzündeki silueti) yerinde oturan kör dilencinin karısının( tabi ki Meryem) tecavüze uğraması ise İsa'nın tanrısal değil de biyolojik olarak doğduğunu anlatır.

    viridiana yanılmıştır ve gerçekleri artık görmeye başlamıştır. dikenli tacı yakmıştır^:god is dead^. Modern bir kadın gibi giyinip modern müzikleri dinlemeye başlamıştır yani artık masaldan uyanıp gerçeğe yönelmiştir. en sonunda da kuzeni ve ramonayla kart oynamaya başlamasıyla artık - belki de - aşk üçgeninin içine girmiştir.


    !---- spoiler ----!
    kahve

mesaj gönder