• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.31)
ex machina - alex garland
genç bir programcı, insansı bir yapay zeka projesini test etmek üzere seçilir.
  1. alımlı fütüristik ambalajla kaplanmış içi boş ve sığ bir kutu, hatta kutucuk.
    bilgisayar destekli tasarım ucuzladı, mertlik bozuldu. prodüksiyon, olan parayı görsel efekte yatırmış, senaryo biraz google, biraz wiki, biraz bbg...

    film; afiş, fragman ve konusu itibariyle daha vizyona girmeden bilim kurgu severlerde büyük bir heyecan uyandırmıştı. son dönemlerde revaçta bir konuyu ele alıyordu: yapay zeka nasıl test edilir? konuyla ilgili birçok film ve belgesel yayınlandı. özellikle the imitation game ile ortamlarda turing testi tartışmaları harlanmıştı.

    yürekler ex machina ile görsel ve zihinsel olarak doymayı bekliyordu... muhabbetler, turing testine bakışı, testlerde sorulan sorular, ikili ilişkiler o kadar sığ ve yavan ki doymayı bırak beslenemiyorsun bile. cinsiyet ve sekse dair iliştirilen birkaç cümle, dişil estetiğin salt pazarlamaya yatırım olarak kullanıldığını gizleyemiyor.

    aslında filmin ilk 5-10 dakikasında; duyguların, ikili ilişkilerin ve aksiyonun klasikleşen holywood abartmasına maruz kalmadığı sakin ama derin, metni sağlam bir hikaye beni bekliyor hissine kapılmıştım. bir çuval incir berbat edilmiş.

    !---- spoiler ----!
    filmin en keyif veren anı ise pollock tablosu önünde dönen tümdengelim / tümevarım tartışmasıydı.
    !---- spoiler ----!

mesaj gönder