• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.79)
yaban - yakup kadri karaosmanoğlu
kendi dönemi içindeki gerçekçilik anlayışına uygun olarak yazılmış olan yaban'da yakup kadri, ı. dünya savaşı'nın bitimiyle birlikte sakarya savaşı'nın sonuna kadar olan sürede bir anadolu köyünde, köylüleri, köyün durumunu, milli mücadeleye ilişkin tavırlarını bir aydının gözüyle verir. yaban için "bu eser benliğimin çok derinliklerinden adeta kendi kendine sökülüp, koparak gelmiş bir şeydir" diyen yazar, bu romanda ortaya koyduğu birçok soruna daha sonra yazacağı ankara'da cevap bulmaya çalışacaktır.
  1. gerçek olanı anlatmıştır. bu yüzden eleştirilmiştir. anadolu insanını küçümsemekle ve köylüyü hain göstermekle eleştirilmiştir. oysa gerçekler romanda anlatıldığı kadar çirkin . aradan kaç yıl geçmiştir yine de romandaki gibi köyleri bulabilirsiniz anadolu'da.
    ben romanı okuyalı yıllar oluyor. bir öğrencim romandaki baş karakterin adını sormuştu, bilememiştim. romanda ismi geçmiyor demiştim. şimdi bu ahmet celal ismi romanda geçiyor muydu? roman günlük tarzında yazılmıştı ve yazanın gözünden olan biten anlatılıyordu. o yüzden ismi geçmiyordu sanırım.
    yakup kadri 'nin en iyi romanıdır.

mesaj gönder