1. günlerdir ortalıkta bir söylenti dolanıyor: mars'ta piramit bulundu!

    söylentinin kaynağı Paranormal Crucible adlı youtube kanalında 5 gün önce yayınlanan Pyramid Found On Mars? başlıklı video. marsta çekildiği iddia edilen bir fotoğrafta görünen muntazam oranlarda piramit formlu cismin, akıllı organizma elinden çıkma obje olduğu ileri sürüyor ve görüntünün ışık ve gölge yanılgısı olduğu kesin bir dille reddediyor.

    yurt dışı kaynaklı çeşitli popüler haber siteleri de bu iddiayı haberleştirmiş. doğruluğunu sorgulayıp "ya varsa?" demiş:

    dailymail.co.uk
    mirror.com.uk
    foxnews.com

    video'da bahsi geçen fotoğrafta bariz bir dijital oynama yok. fotoğraf, mars'ta keşif yapan cruosity rover yer aracının ana kamerasından 978. sol'da, dünya zamanıyla 7 Mayıs 2015'te çekilmiş. fotoğrafın orijinali şurada.

    ancak fotoğraf dijital zoom ve rotasyon ile maniple edilmiş. mesafeyi oranlayıp cismin boyutuyla ilgili çeşitli ön görülerde bulunmuşlar. etrafta referans alınabilecek, ölçeği bilinen röper bir cisim yok. bu koşullarda salt .jpg formatlı dijital bir imaj üzerinden ölçeklendirme yapmak tutarsız olacaktır. nasa eşek değilse uzay aracının kamerasına mesafe ölçümü yapan lazer metre koymuştur muhtemelen, fakat yayınladığı resmi bir veri veya açıklama yok. yani tuhaf addedilen cisim, ışık ve gölge işbirliğiyle görünür yüzeyi piramide benzeyen sıradan bir kaya parçası. hatırlarsanız daha önce de rokçu silueti bulunmuştu.

    koca koca siteler, milliyet.com.tr ekolüyle manşetler atarak büyük bir habercilik başarısına imza atmış, beni kısa süreli de olsa heyecanlandırmıştır.^:yeter yıldırım demirören yeteeeer^ mars'ta uzaylı izi bulanacak, dünya medyası bunu bir buçuk ay sonra trolllüğünü pek sorgulamadığı youtube kanalından öğrenecek. orayı yıkarlar... gerçek olması için ilkin ekşi sol frame'in patlaması, sonra beyaz futbol'da tartışılması, daha sonra da hatipoğlu'nun konuya el atması lazım.

mesaj gönder