• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.36)
felsefenin temel ilkeleri - georges politzer
bu kitabın amacı, marx ve engels'in ana fikirlerini öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaktır. onun için bu yapıt, birer birer okunacak olan derslere bölünmüş bir elkitabı niteliğini taşır; bölüm sonlarındaki yoklama soruları okura öğrendiklerini saptamak ve kişisel bir araştırma çabasında bulunmak olanağını sağlayacaktır. bu kitap, siyasal ve iktisadi eylemlerini, teorik açıdan aydınlatmak isteyen emekçilere hitap etmektedir. marksistler, pratikten sözettikleri zaman, pratiği dar anlamında ele almazlar. insan pratiği, insanın yerine getirme yeteneğine sahip bulunduğu ve onu belirleyen (bilim, teknik, sanat vb. gibi) hareketlerin bütünüdür; pratik, binlerce yıldan beri biriktirilmiş olan deneyimlerin tümüdür. ancak, bu deneyimi, toplumların dönüştürülmesi ve bireylerin iyileştirilmesi için bugünkü eyleminin yararına en iyi soğurabilen devrimci olabilir. marksist felsefenin görevi açıkça şudur: dünya anlayışı, en genel biçimleriyle, doğanın ve tarihin temel yasalarını açıklar; tahlil yöntemi, her insana ne olduğunu, ne yaptığını ve belirli bir anda kendi varlığını dönüştürmek için ne yapabileceğini anlama araçlarını verir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. diyalektik ve tarihsel materyalizmi okumak isteyenler için başlangıç niteliğinde bir kitaptır. gerçek marksizm olan bilimsel sosyalizmin ders kitabıdır. yazarı üniversitede bir öğretim üyesidir ve bu kitap öğrencilerin notlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. çünkü georges politzer kitap yazamadan kurşunlanarak idama mahkum edilmiştir.
    okudukça hayretlere düştüğüm, yalın bir dil ve açıklayıcı örneklerle dolu bir kitaptır. elinizdeki kitap sol yayınlarından 77 basım olunca okumak çok daha zevkli oluyor tabi, kitabın kenarına küçük küçük notlar da alınca tadından yenmiyor.
    bitirdikten sonra bir kaç gün kendinize gelemiyorsunuz, aydınlanıyorsunuz. gözünüzden ışıklar saçılıyor, aslında hiçbir şey bilmediğinizin farkına varıyorsunuz. ama korkmayın la bilim bu, bilimi sevin.

mesaj gönder