1. 1770-1827 yılları arasında yaşamış, klasik batı müziği denince akılda oluşan ilk isimlerden olan ve hiç unutulmayacak melodileri bestelemiş alman besteci. müzik tarihinde bir çığır açmış, müziğin klasik dönemini kapatıp romantik dönemini yaptığı bestelerle başlatmıştır.

    re minör opus 125 senfonisini ^:beethoven senfoni nu.9^ ve sonrasında yaylı dörtlüler için bestelediği yapıtları tamamen sağır olduğu halde oluşturmuştur. bu bakımdan emsalsiz ve aşmış bir besteci denilebilir.

    bestelediği senfoniler ile özellikle piyano sonat ve konçertoları çağının çok ilerisindedir. kendisinden sonra gelen hemen hemen tüm bestecileri etkilemeyi başarmıştır. klasik müziğin geçmişten gelen kalıplarını yıkmış, dönemine kadar hiç duyulmayan tarzda besteler yapmıştır.

    yapıtları arasında piyano sonatları ve piyano konçertoları çok daha fazla öne çıkar. keman sonatları bambaşka güzelliktedir. belleklere kazınan ve bir çırpıda adları sayılabilen pathetique, ayışığı sonatı, tempest, appassionata, hammerklavier gibi piyano sonatlarının, kreutzer sonat gibi mükemmel bir keman sonatının, grosse fuge gibi bir yaylı dörtlü eserinin sahibidir.

mesaj gönder