1. en sevdiğim ve en ağır tatlı türlerinden biri. geçenlerde bir amerikalı türk adetlerini sorduğunda ölenin arkasından helva yapıldığından bahsetmiştim. çok iyi yaptığım bir tatlıdır. tarifini de verelim;
    -250-350 gram tereyağı (bu sizin damak tadınıza göre değişir. tam bir yağ manyağı olduğumdan 350 koyuyorum.)
    -2 su bardağı un
    -2.5 su bardağı süt
    -1 veya 1.5 su bardağı şeker(burası da değişir. normali 1.5 ama şekeri çok sevmediğimden 1 koyuyorum. başkalarına da ikram edeceksem 1.5 koyuyorum ona göre.)

    baştan söyleyelim helva sabır işidir.

    bir kapta süt ve şekeri karıştırıp eritiyorsunuz. o bir kenarda bekliyor ama şekerin eriyik olmasına dikkat edeceksiniz.

    yağ ve unu orta derinlikte ve geniş tabancı bir tencereye koyup altını yakıyoruz. bu işlerden anlamıyorsanız kısık ateşte başlıyorsunuz tahta bir kaşıkla çevirmeye. zamanla önce un yağı emecek, sonra da sıvılaşmaya başlayacak ve renk değiştirecek. bütün bunlar olurken siz sadece karıştıracaksınız. unun yanmaması çok önemli yoksa tadı rezil olur. bu işlem 35 dakika ila 50 dakika arası sürebilir.

    kavurduğunuz malzeme istediğiniz renge ulaştığında sütü ekleme vakti gelmiştir. dikkat edin kavurduğunuz karışım kaşığa yapışmıyor olmalı. aynı anda hem unu karıştırıp hem de sütü yavaş yavaş dökün. bütün süt döküldüğünde hızlı hızlı karıştırmaya başlayın. başta sanki koyulaşmayacakmış gibi gelir ama 15-20 saniye sonra kaşık çevrilmemeye başlar. altını kapatın. helvanız hazır.

    pekmezle yapılanı var fıstık koyulanı var vanilya koyanlar var damak zevkinize kalmış. ben sade seviyorum. kilo sorunu olanlara kalp sorunu olanlara pek tavsiye etmiyorum. öküz gibi sağlıklı olan kişiyi bile fazla yedikten sonra koltuğa yığabilir.

mesaj gönder