1. başlaması için birinin başlatması gerektiğini düşündüğüm kitap paylaşım ağı. youreads'in bir sözlük türevi, goodreads ve ekşisözlük karması bir site ya da benzeri düşüncelerden ırak, interaktif bir topluluk olması gerektiğini düşünüyorum. bunun adımları da yavaş yavaş atılıyor. bir eşzamanlı film bir de eş zamanlı kitap grubumuz var. 4. sayı çıkarmış bir kanal dergimiz var ve bu yapılar zamanla gelişecek ve artacaktır diye düşünüyorum. kitap paylaşım ağına gelince özünde çok basit bir sistem olduğu için kolayca başlatılabilir sanırım. sistem zamanla oturacaktır. ilk olarak ben elimdeki yeni bitirdiğim tarihte akıl - g.w.f. hegel ve aztekler - mehmet kaya kitaplarını başkaları ile paylaşmak istiyorum. ankarada oturuyorum ve ankaradaki herhangi birine bu kitapları ulaştırabilirim. bu kitapları almak için onları uzun zamandır arıyor ama bulamıyor olmanıza, başka sebeplere yahut ekonomik sıkıntılara sahip olmanız gerekmiyor, aldıktan sonra okumanız dahi gerekmiyor aslında, tıpkı bir şekilde elinize geçen başka herhangi bir kitap gibi. merak edip bir bakıp sonra kenara atabilir ya da bir başkasına yine bu ağdan verebilirsiniz. işte sırf bu yüzden sadece kitap paylaşım ağının işlemeye başlaması için bile alabilirsiniz bu kitapları.
    kısa vadede paylaşılan kitaplar ve ulaştırılabileceği yerler-istenilen kitaplar ve alınabileceği yerler şeklinde devam edebilir diye düşünüyorum. ama en kısa zamanda site içerisinde paylaşılmış kitapların bir arşivi olmalı aksi takdirde taleplerde, paylaşılan kitaplarda bu başlığın altında kaybolur gider.

    peki ya sonra yani uzun vade de ne olur ? öncelikle ben sözlüğün sağ tarafının tamamen interaktif etkinlik etkinlik ve oluşumlardan teşekkül etmesi gerektiğini düşünüyorum. bu "sağ frame" düşüncesi için daha sonra ayrı bir yazı yazacağım sanırım insanlar mantıklı bulursa neden olmasın. işte bu sağ frame'de paylaşılmış kitaplar arşivlenip kolayca incelenip aralarında istenilen kitaplar talep edilebilir. hatta bu sistem bizlere paylaşılmış kitaplar arasından kitap önerilerinde bulunabilir. ve hatta bunu belirli bir konuma göre yapabilir. yani izmirdeki birine izmirde paylaşılmış kitapları önerebilir.
    uzun süre alınmayan kitaplar bir youreads arşivinde toplanır ( artık ne kadar çok kitap paylaştıysanız her yer kitap olmuş yani.) ve ayıklanarak uygun olanlar belirli zamanlarda bir okula kütüphane kurmak gibi insana "ay ne güzel şeyler bunlar" dedirten faliyetlerde dahi kullanılabilir.

    edit: ağdaki kitaplar düzenlemesi

    ağdaki kitaplar-bölge-kitabın durumu:
    tarihte akıl - g.w.f. hegel- ankara -çok iyi
    aztekler - mehmet kaya - ankara - iyi
    imprimatur-rita monaldi, francosco sorti-ankara- çok iyi

    ağda talep edilen kitaplar-bölge:
    sineklerin tanrısı - william golding-ankara

    ağa eklemek istediğiniz kitapları bu başlık altından "kitap/bölge/durum" formatı ile ekleyebilirsiniz. kitap eklendikçe bu entry güncellenecektir. ağ içerisinde kitap paylaşımında bulunabilir, kitap takas edebilir ya da kitap talebinde buluna bilirsiniz.

mesaj gönder