1. major depresyon ve depresif duygudurum daha farklı kategorize edilmelidir. depresif duygudurum major depresyon içerisinde yer alan birçok kriterden bir tanesidir ve major depresyon kadar ağır bir seyir göstermez.

    depresif duygudurum veya hayattan zevk alamama(anhedoni) durumlarından ez biri kesin olmak zorunda ve en az iki haftalık süreci kapsamalıdır. bunlar dışında değersizlik duygusu, kilo kaybı veya alımı, aşırı veya yetersiz uyuma, konsantre olamama, enerji azlığı, yineleyen ölüm düşünceleri ve düşüncelerini yoğunlaştıramama gibi dsm-5 te belirlenmiş belirli kriterlerin bellirli sayıda karşılanmasi gerekmektedir.

    major depresif kişiler, günlük işlerini yapmaktan aciz, zorlukla iletişim kurabilen, hayat kalitesi çok alt seviyeye inmiş insanlardır. yani "ben depresyondayım" deyip de sonrasında saatlerce geyik yapıp, gülebilen kişinin major depresyon tanısı alması pek olası değildir ki büyük ihtimalle hayatını olumsuz yönde etkilemis olaylar silsilesi yüzünden depresif bir duygudurumu yaşıyordur veya o ruh haline bürünmüştür.

    prozac ve cipralex gibi selektif serotonin re-uptake inhibitörleri türü ilaçlar sinirlerin, mutluluk verdiği bilinen serotonini daha fazla kullanmasını sağlayarak tedavide sıklıkla kullanılan ilaçlardandır.

mesaj gönder