1. yeni dalga'yı yaratacak cahiers du cinema yazarlarının fransa'da yaratıcı yönetmen/auteur ve film noir kuramlarını ortaya koyduğu altmışlarda, hitchcock, hawks vb. yönetmenlerin değeri amerika'da bilinmiyor, ışık ve gölge oyunlarıyla, meş'um kadınlarıyla film noir çeken ekipler deyim yerindeyse "ne yaptıklarını bilmiyorlardı". bu kadarla da kalmadı, hitchcock'un "yükselen" değerini 90'ların ikinci yarısından beri takip ediyor idim yabancı basında: 2012 yılında ancak 1 numaraya oturdu büyük usta sight and sound listelerinde. 1952'den beri citizen kane - orson welles'in hükümranlığında süren listelere ana başlıklarla şu linklerden ulaşabiliyoruz:

    http://old.bfi.org.uk/sightandsound/polls/topten
    http://old.bfi.org.uk/sightandsound/topten/poll

    "seçilen filmlerin size keyif vermesi değil, sanata yenilik katması ve özgünlüğü temel alınır" idi bu listelerin kriteri. son 10 yılda çekilen filmler pek nadir listelere girerdi, yıllanıp değerlenmesi beklenirdi. 2012 yılında böyle olmadı. önce, seçici kurul genişletildi, üzerine yıllanmış seçmenler garip tercihlerle listenin saygınlığını bulandırdılar.

    bu yıla kadar ilk üçe demirleyen the godfather neredeyse 20 sıra geriledi. henüz 1 yıl öncesinde çekilmiş ve eleştirmenlerce 2001 (kubrick) ile ayna (tarkovsky) esinleri taşıdığı dile getirilen malick'in hayat ağacı (the tree of life) listede kendine yer buluyordu.
    meşhur kritisyen roger ebert kendi ilk 10'unda 2001 ile beraber bu filme de yer vermişti.

    imdb'de seyircilerin tercihi the shawshank redemption ise bu seçkide sadece 1 oy aldı.
    slavoj zizek hitman'i tercih ederken, michael mann avatar'ı, kick-ass, x-men: first class ve kingsman: the secret service gibi keyifli filmlere imza atmış matthew vaughn ise,
    en keyifli liste ile back to the future, star wars ve scarface yanında rocky 3'ü seçiyordu.

    oy verilen türk filmleri ise şunlardı: http://explore.bfi.org.uk/sightandsoundpolls/2012/film

    terrence malick'in uzun aradan sonra dönüşü, kubrickvari bir romantizmle, amerikan sinemasına değer katımı olarak görülüp gerek yönetmen gerekse filmleri bu dönemde çok cilalandı fakat sonraki düşüşüyle bu rüzgarın da yavaş yavaş yerini dinginliğe bıraktığını görüyoruz. 2022 listelerinde tree of life'ın bu kadar oy alacağını beklemiyorum.

    seçici kurulda da amerikalıların çokluğu göze çarpıyor 2012 durağında ayrıca. bu yönden, beklenen hitchcock tercihi dışında, 50 yıllık saygınlığı ilk kez zedelenmiştir bu listenin de.

    gözümüzü sight and sound'un "babası" bfi listelerine çevireceğiz, sonraki adımda.

mesaj gönder