• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.72)
amadeus - milos forman
müzik konusunda tanrısal bir yeteneğe sahip olan amadeus mozart ile antonio salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, salieri üzerinden anlatan bir klasik.
  1. yıl 1984. yönetmenliğini milos forman’ın yaptığı, akla zarar senaryosunu peter shaffer’in yazdığı film, 18. yüzyılda viyana'da yaşayan besteciler wolfgang amadeus mozart ile antonio salieri'nin (salieri’nin gözüyle) ilişkilerini ve amadeus mozart’ın hayatını anlatıyor.

    amadeus oyununa dayanan (peter shaffer’in 1979'da yazdığı 'amadeus', 1980'de broadway'de oynandığında da en iyi oyun dalında tony ödülü almış) yapım 8 dalda oscar ödülü kazandı ve o yılın en popüler filmlerinden biri oldu.

    en iyi erkek oyuncu (salieri rolünde f. murray abraham), en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi senarist bunlardan bazılarıdır ve kazandığı bafta ödülleri de, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi kurgu, en iyi makyaj ve saç , en iyi ses tasarımı ödülleridir. film hakkında çok konuşuldu vakti zamanında ve ağır eleştiriler yazıldı. o dönem bir çok insanı klasik müzik aşığı yaptı.

    !---- spoiler ----!

    beni affet amadeus mozart

    !---- spoiler ----!

mesaj gönder