1. benim gördüğüm en aşağıdan en yukarıya saygısızlıktır. ve bu karşılıklıdır.

    mesela adam diyor ki bi müslüman için konuşuyorum. "o adam komunist" ne var bunda deyince, dinde her varlığın her an yaradanı zikrettiği anlatılır. yaradanı reddederek bütün varlıkları hiçe saydığından bahsedilir. (komunizm dinsizlik değildir ideolojidir bi müslüman pek ala komunist olabilir diye düşünebilirsiniz ama komunizmle mücadele derneklerini görmüş bi toplumdan bahsediyoruz.)

    dinsizin nefreti çok başka; kastedilen kişi deist midir ateist midir bilemiyoruz. ancak en basitinden; narsist tavırlar içerisinde olmayan bu bireyler (gördüklerim), bunlardan pek bahsetmezler belli bi süre sonra. çünkü soruların uslübu olsun, yargılamaya çalıştıkları şeyler olsun; soruların hadsizlik arenasına çekildiğini gösteriyor.

    sunduğum iki örnekteki "kavramları" türk-kürt, sunni-alevi olarak değerlendirince de çok başka şeyler çıkmıyor. "bölücü"yle "faşist" oluyor. "müslüman"la "müslüman bile değil" oluyor.

    çok sıradan ilişkilerde bile hor görmenin neleri doğurduğunu farketmişsinizdir. böyle soru mu sorulur diye hor görüyor. ya hepsi ortada anlayamıyor diye hor görüyor.

    kişiler birbirlerinden, karşılıklı saygı olmadığı için nefret ediyor.

mesaj gönder