• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.
  1. !---- spoiler ----!

    "suçdurdurum, her türlü tehlikeli düşüncenin eşiğinde adeta içgüdüsel olarak ansızın durabilme becerisidir. kıyaslamaları kavramama, mantık hatalarını algılayamama, inandığınız şeye ters düşüyorsa en basit görüşleri bile yanlış anlama gücünü içerir."

    !---- spoiler ----!
    toplum yapısı, insan yapısı, siyaset, devlet, medya, diktatörlük vb konular üzerine hayran kalacağınız şekilde güzel anlatımlar yapan kitap. distopyadır, kitapta anlatılan devlet ve toplum yapısı bir bütün olarak var olması imkânsız gibi görünür ancak parça parça bakıldığında içinde yaşadığımız toplumla birebir uyuşan yanları bulunabilir. öyle ki bir yandan "yok artık, bu kadar da olamaz" derken bir yandan da kitapta geçen bir olay, bir terim tam da içinde bulunduğumuz dünyayı hatırlatır.
    tekrar tekrar okunası, okunurken bol bol not alınası, "ancak bu kadar anlatılabilirdi" denesi bir kitap.

mesaj gönder